Rosor

För den som vill odla rosor i sin trädgård kan mängden arter och sorter onekligen kännas överväldigande. Ska man satsa på någon av de allra senaste nyheterna eller är det mysigare med gamla sorter? Vill man ha en robust vildros som klarar vad som helst eller är det viktigare att rosorna är stora, välfyllda och blommar hela sommaren? Och hur kan en ros från 1890-talet säljas under beteckningen modern ros?

rosor

När man väljer rosor till sin trädgård är det bra att utgå ifrån trädgårdens naturliga förutsättningar. Man bör också ta den specifika växtplatsen i beaktande, eftersom många rosor kräver full sol för att blomma rikligt. Det finns dock många arter och sorter som blommar fint även på en halvskuggig eller till och med skuggig plats, så om du har en skuggad del av din trädgård som du skulle vilja lysa upp med prunkande rosenbuskar finns det ingen anledning att tveka.

Gemensamt för alla de olika rosorna är att de tillhör släktet Rosa i växtfamiljen Rosaceae. Det finns över hundra olika vilda rosarter i världen och utifrån dessa har en myriad olika hybrider och sorter tagits fram. Alla vilda rosor härstammar från den norra hemisfären och de allra flesta hör hemma i tempererade delar av världen. En majoritet av rosorna fäller sina blad varje år, men det finns några som är städsegrön eller nästan städsegröna i sydöstra Asien.

Rosor har alltid fem kronblad, med undantag för arten Rosa sericea som bara har fyra. Inom rosodlingen har man dock lyckats få pistillerna att omvandlas så att de ser ut som extra kronblad. Detta har gjort det möjligt att ta fram rosor som centifoliarosorna som ser ut att ha hundratals tätt packade kronblad.

Trädgårdsodlare brukar normalt dela in rosorna i tre huvudgrupper: vilda rosor, gammaldags trädgårdsrosor och moderna trädgårdsrosor. Till gruppen vilda rosor räknas inte bara de vilda arterna utan också många av deras hybrider. Det är mycket vanligt att rosor hybridiserar på egen hand och många av de vildväxande rosor vi har i Sverige är resultatet av spontan hybridisering mellan olika arter.

Gruppen gammaldags trädgårdsrosor innehåller de rosor som förädlas fram innan år 1867. Anledningen till att år 1867 blivit brytpunkt är att det är året då de moderna tehybriderna, en sorts storblommiga rosor, gjorde entré på rosmarknaden. I gruppen gammaldags trädgårdsrosor blommor de flesta rosor bara en gång varje sommar och olika nyanser av rosa, röd och vit är absolut vanligast när det gäller blomfärg. Gammaldags rosor är även kända för att ofta dofta starkt och angenämt. Själva busken är ofta mycket resistent mot sjukdom.

Inom den moderna rosförädlingen har man normalt fokuserat på storlek, färg och lång blomsäsong vilket lett till att många moderna rosor doftar mycket svagt eller inte alls. I gruppen modern rosor kan man hitta en lång rad olika rosor som varierar storligen när det gäller blomform, färg och växtsätt. ’La Rose’ brukar räknas som den allra första moderna trädgårdsrosen.

Vissa roskännare brukar lägga till en fjärde grupp till de tre ovanstående: landskapsrosor. Under slutet av 1900-talet började trädgårdsmästare och landskapsarkitekter leta efter alternativ till de moderna rosorna eftersom dessa är känsliga och ofta kräver både stor arbetsinsats och mycket kemikalier. Lösningen blev att så kallade landskapsrosor togs fram, rosor som inte kräver särskilt mycket omvårdnad men ändå går att få i fler färger och former än de gammaldags rosorna. De flesta landskapsrosor blommar dessutom upprepade gånger under sommaren och kan odlas på sina egna rötter istället för att odlas på rot från någon robustare rotsort.

Rosor:
’Betty Prior’
Bourbonros
Buskrosor
Centifolieros
Damascenerrosor
’Edelweiss’
Engelska rosor
’The Fairy’
’Flammentanz’
Floribundarosor
Franska rosor
’Friesia’
Gammaldags rosor
’Golden Showers’
’Grand Hotel’
’Hansa’
’H.C. Andersen’
Honungsrosor
Höst damascenerrosor
’Ingrid Bergman’
Japansk klätterros
Jungfrurosor
Kinesisk gulros
Klätterrosor
Kordesiirosor
Kryprosor
Kyrkogårdsros
’Madame Plantier’
Mandarinrosor
Marktäckande rosor
Miniatyrrosor
Moderna rosor
Mossros
Myskroshybrider
’New Dawn’
’Peace’
Pimpinellrosor
Polyantharosor
Portlandros
Provinsrosor
Rabattrosor
Remontantrosor
’Rose Gaujard’
Renässansrosor
’Sexy Rexy’
’Rödhätte’
’Rumba’
’Stanwell Perpetual’
Stenros
’Super Star’
’Swany’
Tehybridros
’Troika’
Turkisk gulros
’Tuscany’
Vilda rosor
Vresros
’Westerland’
Äppelros

Beskära rosor