Buskar

Buskar kan uppfylla en lång rad funktioner i trädgården. Vissa odlas främst för sina vackra blommor, blad, bark eller frukter, medan andra används för att skydda trädgårdar och uteplatser från både vind och insyn. Det finns dessutom en lång rad buskar som är både vackra och praktiska så man kan få det bästa av två världar. Varför inte använda vackra blommande buskar för att skapa rum och avgränsningar inne i trädgården? Eller plantera en buske utanför köksfönstret vars delikata bär lockar till sig både fåglar och ekorrar under hösten och vintern? Om man har ett hus som ser lite kantigt och hårt ut är buskar ett utmärkt sätt att mjuka upp formerna och få arkitekturen att se mer tilltalande ut.

syren

syren är en klassisk svensk trädgårdsväxt som trivs i nästan hela landet.

Vad är då en buske? En buske är en flerårig växt med förvedade stammar som grenar ut sig från basen. De flesta buskar blir inte högre än 5-6 meter, och många blir betydligt lägre än så. I de svenska trädgårdarna är några av de vanligaste buskarna nyponrosen, spirean och forsythian. Även ute i naturen stöter man på många olika sorters buskar, t ex enbusken och slånbusken. En buske där bara de nedre delarna av grenarna är förvedade kallas för halvbuske. Från de förvedade delarna skjuter halvbusken skott som är ett eller tvååriga. Många halvbuskar är omtyckta trädgårdsväxter, till exempel hallonet. Dvärgbuskar som aldrig blir högre än en meter brukar man kalla ris, t ex blåbärsris, tranbärsris och ljung. Ris kan användas som marktäckare och är särskilt populära på skogstomter.

Buskar används ofta för att skapa häckar, både klippta och friväxande. Om man vill ha en klippt häck är det viktigt att välja en buske som klarar av att klippas, t ex idegran, buxbom eller liguster. Den här typen av buskar blir även fina som formklippta solitärer. Under vissa perioder av historien har strikt formklippta häckar och solitärer varit extremt populära, t ex i 1700-talets Frankrike när de användes för att skapa allt från konstnärligt utformade statyer till komplicerade trädgårdslabyrinter. För formklippning väljer man vanligen buskar som utvecklar många små och tätt sittande lövrika grenar som ger ett riktigt kompakt lövverk.

Rhododendron som blommar

Rhododendron kär en annan popular växt som trivs i södra Sverige.

Om du istället vill ha en friväxande häck i din trädgård kan du välja buskar såsom syren eller brudspirea. Tänk på maxhöjden varierar mycket mellan olika buskar. Även en friväxande häck kan må bra av att beskäras. Vissa kan förnyas och fräschas upp genom att man skär ner hela busken till några decimeters höjd, medan andra mår bäst av att man enbart skär bort döda och skadade grenar. Ta alltid reda på information om just den art eller sort du vill odla så att du inte råkar förstöra den genom att beskära på fel sätt.

Om man vill muntra upp en mur eller vägg kan man plantera klättrande buskar mot den. Det finns många buskar som utvecklat särskilda klätterorgan för att kunna ta sig upp även på helt lodräta ytor, t ex murgrönan och vildvinet som båda är en vanlig syn på höga tegelbyggnader. Det finns även gott om buskar som slingrar sig kring de stöd som finns till hands, t ex den ljuvligt doftande kaprifolen.

Buskar
Benved
Berberis
Blommande rosenkvitten
Buskpion
Buxbom
Deutzia
En
Fjärilsbuske
Forsythia
Hägg
Hängmispel
Hassel
Azalea
Hyperikum
Järnek
Kornell
Liguster
Magnoliahybrider
Mahonia
Ölandstok
Olvon
Oxbär
Oxel
Paradisbuske
Pärlbuske
Perukbuske
Praktmagnolia
Praktspirea
Prakttry
Prydnadsapel
Prydnadskörsbär
Rhododendron
Rosenspirea
Sälg
Schersmin
Sibirisk ärtbuske
Snöbär
Sumak
Syren
Syrenhortensia
Trollhassel
Tuja
Vidjehortensia
Vitblommande spirea

Föröka buskar
Figurklippa buskar