Prydnadsapel

Populärnamn: Prydnadsapel
Vetenskapligt namn: Malus spp.
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Prydnadsapeln bjuder på en överdådig mängd blommor under våren, som sedan utvecklas till dekorativa frukter under sensommaren och hösten. De röda, brandgula och gula frukterna brukar locka fåglar till trädgården. Prydnadsapelblommor är vanligen rosa, men det finns även prydnadsaplar som blommar i vitt eller karmosinrött.

Storlek: 2,5-5 meter hög, 3-10 meter bred

Växtzon: I – III (VI)

Blomsäsong: Prydnadsapeln blommar under våren.

Jord/läge: Prydnadsapeln är en tolerant växt som klarar sig i många olika jordtyper, men absolut bäst är varma, kalkrika jordar med god genomsläpplighet. Placera din prydnadsapel där den får full sol så producerar den riktigt yppig blomning och enorma mängder frukt.

Plantering: Barrotade plantor planteras under den tidiga våren, medan krukodlade plantor kan planteras även under andra delar av året. Den barrotade plantan bör få stå i en hink med vatten i ett dygn innan plantering. Gräv en grop som är dubbelt så bred som rotklumpen och blanda ut jorden med kompost. Lägg tillbaka en del av den utblandande jorden och använd den för att bygga upp en liten kulle i gropen. Placera plantan ovanpå och sprid ut rötterna längs kullen. (Om du har en krukodlad planta kan du sätta den direkt i en platt grop.) Fyll på med resten av den uppblandade jorden till gropen är fylld och apeln står stadigt. Vattna ordentligt.

Skötsel: På senvintern kan man skära bort grenar som korsar varandra eller har dött. Under sommaren är det dags att skära bort skott vid stambasen, vattenskott och grenar som växer fel.

Övrigt: Om din prydnadsapel har haft problem med äppleskorv kan det vara idé att behandla den tidigt på våren för säkerhets skull. Att glesa ut kronan så den inte blir för tät kan också minska risken för äppleskorv. Idag kan man få tag på sorter som är extra motståndskraftiga mot äppleskorv.