Liljor

Släkte: Lilium L.
Familj: Liliaceae (Liljeväxter)
Höjd: 30 – 150 cm
Bredd: 30 cm
Läge: Lätt skugga
Färg: Vit, rosa, gul, orange och röd

lilja

Liljor ursprung:

Liljan växer naturligt över nästan hela den tempererade delen av världen, från Europa ner till Japan via Indien och Filipinerna samt tvärs över den nordamerikanska kontinenten. Men trots att den är så vanligt förekommande kan liljan ändå vara ett gissel att få till att växa i trädgården. Enligt sägnen skall liljan ha uppstått samtidigt som vintergatan då stora mängder av Heras bröstmjölk rann ut då hon sov. Det latinska namnet lilium är påhittat av den väldigt kända botanisten Carolus Linnaeus, eller Carl von Linné som är det vanligare namnet.

Liljor information:

Det finns runt 100 olika arter av liljor och de som finns i trädgårdsbutiker brukar delas upp i 4 grupper kända som longiflorum, orient-gruppen, hollandicum-gruppen samt la-hybrider som är en korsning mellan gruppen longiflorum och hollandicum-gruppen. Grupperna skiljer sig åt genom höjd, antal och storlek på blommor, doft och färgnyanser. Liljan har en oftast en väldigt hög, styv och lövig stam, från den växer det stora och väldoftande blommori vackra färger. Liljan är på grund av sin majestätiska storlek, sina vackra blommor och underbara doft en populär snittblomma och av samma anledningar odlas den även i trädgårdar, det finns ju ingen lag på att snittblommor bara får finnas i vaser.

Att plantera liljor:

Liljor planteras med fördel på våren tillsammans med alla andra lökar, dock trivs lilja allra bäst i glas- eller plasthus. Jorden bör vara förberedd, det duger inte att sticka lijorna rakt ner i marken. Se till att platsen är väldränerad och tänk på att de allra flesta liljor tycker om ifall marken där de planteras är svagt sur. Lökarna planteras runt 3,5 dm ifrån varandra och lite drygt 1,5 dm ner i marken. Väl på plats bör man vattna liljorna rikligt så de får en god start.

Liljor skötsel:

Liljor kräver inte särskilt mycket arbete efter att de blivit planterade. Ett tunt lager kompost följt av ett tunt lager komposttäckning varje vår är det enda som är viktigt. Liljan behöver bara vattnas under torra perioder och det kan vara en idé att stötta upp de som stjälkar som blir lite för höga för sitt eget bästa. Det finns ingen anledning att beskära en lilja utöver att man vill ha snittblommor eller för att få bort vissna delar, dessa skärs då av med ett kvickt snitt nära marken.

Att föröka liljor:

Liljor förökas enklast genom att man vid hösten gräver upp sidolökar som sedan kan återplanteras direkt eller till våren, våren är att rekommendera då det ger löken en tids säkerhet innan den sätts tillbaka i jorden. Man kan också använda sig av de frön som liljan ger ifrån sig men då de flesta liljor som planteras i Sverige är hybrider kan resultatet från dessa frön variera kraftigt. Liljorna från fröna kommer med största sannolikhet inte likna modersplantan. Om man planerar att föröka sina liljor får man vara beredd på att det tar tid, en ny lilja kommer inte att ge blommor på minst 6 år, dock kan det bli en vacker grön planta att titta på under tiden.

Liljor övervintring:

De allra flesta liljor som planteras i Sverige klarar av den svenska vintern utan problem, alltså behöver man inte göra något utom att täcka plantan med granris eller halm på hösten så att liljan håller sig varm och torr. Om man känner sig osäker kan man övervintra liljan precis som många andra lökar. Tänk på att de skall ligga svalt och torrt så att de inte ruttnar under vinterförvaringen om du väljer att ta in den. Det går också att övervintra en lilja inomhus i en kruka men det rekommenderas inte då det kan störa liljans växtbalans.