Palettblad – ett färgsprakande val med många möjligheter

palettblad

Palettblad är en krukväxt som ofta används för att addera färg till inredningen, eftersom den finns tillgänglig i många olika iögonfallande kombinationer och mönster av mörkgrönt, ljusgrönt, limegrönt, gredelint, koppar, vinrött, brunrött, med mera. Även i trädgården och på uteplatsen är palettblad ett härligt val, både som solitär och i samplanteringar. Att kombinera många olika sorters palettblad i samma plantering kan vara mycket effektfullt, eftersom man kan få in väldigt många olika färger och mönster, men samtidigt få till ett slags lugn för ögat som kommer sig av att det rör sig om i grund och botten samma växt, bara i lite olika utföranden.

Palettbladet (Plectranthus scutellarioides) är en flerårig ört i naturen, men i Sverige är den populär som sommarblomma som sätts på våren och får vissna och dö på hösten. Som krukväxt inomhus kan man hålla liv i den längre, men det kan krävas en hel del pyssel för att få den att se bra ut när den åldras. Många väljer istället att ta skott och börja om på ny kula, för att deras palettblad alltid ska se unga och fräscha ut med minimal arbetsinsats.

Läs hela artikeln

Citrus i kruka

citron

Det finns många olika varianter av citrus som trivs bra i kruka och går att köpa i handeln här i Sverige. Låt dem stå utomhus på sommaren och ta in dem under den kalla årstiden.

Under sommaren vill citrusträdet stå på en varm plats, gärna med full sol, och få vatten ofta och mycket. Ställ inte ut träden förrän risken för frost är helt över.

Om citronträdet har en smal stam och yvig krona kan det lätt blåsa omkull, så se till att krukan inte är för lätt. Du kan behöva lägga tunga stenar i krukan för att säkra den mot vind. Läs hela artikeln

Våga plantera ovanligare frukter och bärbuskar i trädgården

Äpplen, krusbär och jordgubbar i all ära – men varför inte utöka odlingarna med lite ovanligare frukter och bär nästa planteringssäsong?

Här nedanför har vi samlat några tips på lite ovanligare val som fungerar upp till odlingszon 4 i Sverige (och vissa ännu högre än så). Läs hela artikeln