Spara till trädgården – Vad är ISK?

I denna artikel kommer jag skriva några ord om ISK Sparande.  ISK sparande låter dig betala mycket mindre skatt på ditt sparande och nå dina sparmål snabbare. Det går till fortare att spara till ett hus med en vacker trädgård om man använder sig av en ISK.

isk spar

Vad är en ISK?

I ett investeringssparkonto (ISK, ISK konto) kan du spara i bland annat aktier och fondandelar utan att det blir krångligt att deklarera. När man förvarar sina aktier i en vanligt aktiedepå behöver man deklarera alla försäljningar, eftersom man beskattas på vinster och får göra avdrag för förluster. Med ett ISK slipper man detta, eftersom ISK beskattning sker enligt en helt annan modell.

Du betalar skatt baserat på dina insättningar och värdet av dina tillgångar i ditt investerarsparkonto, i enlighet med en modell som tar hänsyn till värdet vid flera olika tidpunkter under beskattningsåret. Du behöver alltså inte deklarera försäljningar, aktieutdelningar eller annan avkastning. Istället skickar den företag du har ditt ISK hos (t ex en bank) information direkt till Skatteverket rörande dina insättningar och värdet på tillgångarna i ditt investeringssparkonto, och räknar fram vilken skatt du ska betala baserat på detta. När du får din deklarationsblankett är allt redan infyllt.

Är tillgångarna låsta?

Nej, tillgångarna du har ditt ISK är inte låsta. Du kan lägga ut dina tillgångar till försäljning när du vill, och du kan ta ut eventuella pengar från ditt ISK när du vill.

Värt att veta är också att du inte utlöser någon skattskyldighet genom att göra uttag av pengar från ditt ISK.

Om du vill föra över tillgångar från ditt ISK hos en tillhandahållare till ditt ISK hos en annan tillhandahållare (t ex från en bank till en annan bank) är detta också tillåtet. I vissa fall tas det dock ut en avgift för överföringen. Hur det står till på den punkten är bra att kontrollera innan man skaffar sig ett ISK hos en viss bank, fondbolag eller värdepappersbolag.

Den statliga insättningsgarantin

Pengar som du förvarar i ditt investeringssparkonto omfattas av den statliga insättningsgarantin precis som för ett vanligt bankkonto.

I skrivande stund ersätter insättningsgarantin maximalt 950 000 kronor.

Det statliga investerarskyddet

Det statliga investerarskyddet omfattar värdepapper som förvaras i ett investeringssparkonto.

I skrivande stund ligger taket för investerarskyddet på 250 000 kronor.

Ersättning från investerarskyddet kan bli aktuellt om företaget som tillhandahåller ditt ISK går i konkurs. I normalfallet ska du helt enkelt få tillbaka dina värdepapper från konkursboet eftersom det är du som äger dem, och ISK-företaget har en skydlighet att hålla dem åtskilda från bolagets egna tillgångar så att det hela tiden är tydligt vem som äger vad. Om det ändå uppstår en situation där sammanblandning har skett kan det bli aktuellt med ersättning från det statliga investerarskyddet istället.

Ha alltid alun hemma

ros med sekatörVi här på trädgårdsväxter.com rekommenderar alla våra läsare att alltid ha alun hemma som en del av deras förstahjälpen förråd. De flesta av oss har plåster och bandage hemma ifall vi skär oss eller på annat sätt skador oss medan vi jobbar i trädgården. Något som kan vara mycket lätt att göra när man jobbar med sekatörer., sågar och knivar. Det är också mycket lätt att sticka sig på en rosentagg eller en gren som sticker ut. Läs hela artikeln

Palettblad – ett färgsprakande val med många möjligheter

palettblad

Palettblad är en krukväxt som ofta används för att addera färg till inredningen, eftersom den finns tillgänglig i många olika iögonfallande kombinationer och mönster av mörkgrönt, ljusgrönt, limegrönt, gredelint, koppar, vinrött, brunrött, med mera. Även i trädgården och på uteplatsen är palettblad ett härligt val, både som solitär och i samplanteringar. Att kombinera många olika sorters palettblad i samma plantering kan vara mycket effektfullt, eftersom man kan få in väldigt många olika färger och mönster, men samtidigt få till ett slags lugn för ögat som kommer sig av att det rör sig om i grund och botten samma växt, bara i lite olika utföranden.

Palettbladet (Plectranthus scutellarioides) är en flerårig ört i naturen, men i Sverige är den populär som sommarblomma som sätts på våren och får vissna och dö på hösten. Som krukväxt inomhus kan man hålla liv i den längre, men det kan krävas en hel del pyssel för att få den att se bra ut när den åldras. Många väljer istället att ta skott och börja om på ny kula, för att deras palettblad alltid ska se unga och fräscha ut med minimal arbetsinsats.

Läs hela artikeln

Citrus i kruka

citron

Det finns många olika varianter av citrus som trivs bra i kruka och går att köpa i handeln här i Sverige. Låt dem stå utomhus på sommaren och ta in dem under den kalla årstiden.

Under sommaren vill citrusträdet stå på en varm plats, gärna med full sol, och få vatten ofta och mycket. Ställ inte ut träden förrän risken för frost är helt över.

Om citronträdet har en smal stam och yvig krona kan det lätt blåsa omkull, så se till att krukan inte är för lätt. Du kan behöva lägga tunga stenar i krukan för att säkra den mot vind. Läs hela artikeln

Våga plantera ovanligare frukter och bärbuskar i trädgården

Äpplen, krusbär och jordgubbar i all ära – men varför inte utöka odlingarna med lite ovanligare frukter och bär nästa planteringssäsong?

Här nedanför har vi samlat några tips på lite ovanligare val som fungerar upp till odlingszon 4 i Sverige (och vissa ännu högre än så). Läs hela artikeln