Hur man sår frön

Många blommor och andra växter kommer i form av frön då de förökas eller när man köper dem från affären. För vissa kan detta vara lite av ett gissel eftersom frösådd inte riktigt är som att plantera om en större planta, men egentligen finns det ingen anledning till oro. Att så frön är både enkelt och roligt samtidigt som det ger dig chansen att vara med din växt ända från början. Så om du har en påse frön hemma skall du inte vara rädd för att sätta igång att så, vem vet vilka resultat man kan få.

Så frön – Förgro

Vad man bör börja med innan man sår frön är att förgro dem något, detta betyder det att man väcker dem till liv och ser i vilket skick de är. Enklast är att man lägger fuktigt hushållspapper på en stor tallrik som man sedan stör fröna över. Därefter täcker man över fröna med ytterliggare lite fuktigt hushållspapper och ställer tallriken på en mörk plats. Efter en dag eller så har fröna öppnat sig och de som ser friskast ut planterar man, enkelt eller hur? Det är dock viktigt att hushållspappret bara är fuktigt och inte blött för i sådana fall kan fröna börja ruttna eller mögla och allt är förstört.

Så frön – Förså

Dessa utvalda frön flyttar man sedan över till små krukor fyllda med såjord, man kan peta ner två frön i en och samma kruka för att ytterliggare ta reda på vilka som är starkast och lämpliga att behålla, medan de svagare får hamna på komposten. Det viktigaste när man försår är att man inte planterar fröna för djupt och att de inte får för mycket fukt omkring sig. Vattna underifrån så att jorden håller sig fuktig och använd en duschflaska om det är så att ytan torkar. Då fröna växt till sig till plantor är det dags att flytta dem till deras mer permanenta växtplats.

Så frön – Plantera

Att gå vidare och plantera sina växter där de egentligen skall vara är en enkel sak, dock kan upplägget skilja sig lite beroende på vilken växt det är och var man tänker plantera dem. De flesta krukväxter tycker om att jorden är dränerad och därför kan det vara en bra idé att fylla upp krukan runt 1/3 med leca-kulor och sedan ha vanlig blomjord över. I vanlig mark kan det bli lite krångligare. Då planteringen vanligen sker på våren är det bra att ha arbetat in kompost i jorden redan under hösten. Är detta gjort och jorden är uppluckrad är det i de flesta fall bara att plantera växten och vattna ordentligt första gången, sedan skall den kunna sköta sig självt. Att lära sig så mycket man kan om den aktuella växten innan man planterar den hjälper en verkligen när det kommer till hur de skall planteras, så kolla på Internet eller låna en bok på biblioteket och läs på ordentligt innan du gör något dumt misstag.

Så frön – Så direkt i marken

Man kan givetvis så frön rakt ner i marken också vilket är en betydligt snabbare metod, men som många har sagt tidigare, genvägar blir ofta senvägar. Idén här är att man i marken gör en liten ränna av med såjord i vilken man sedan sår fröna. Därefter vattnar man runtomkring rännan så att det finns gott om vatten i jorden men inte direkt i rännan. Frön som klarar sig kommer att börja växa och ju större de blir desto mer kommer de använda sig av den vanliga, omkringliggande jorden. Problemet med den här metoden är att den är osäker, det finns gott om faktorer som till exempel regn, torka och sjukdomar som gör att fröna inte kommer att börja växa alls. Det finns dessutom gott om djur, båda fåglar och gnagare, som gärna smaskar i sig vartenda frö man har sått. Man kan undvika detta något genom att täcka platsen med finmaskigt nät men det är inte en ofelbar metod. Frön planterade direkt i marken löper stora risker men om man är villig att ta dessa finns det inget som hindrar en. Vill man att fröna skall klara sig så bra som möjligt bör man istället förgro och förså dem.