Skadedjur

Det händer mer eller mindre varje sommar, någonstans har en blomma vissnat och vält, ett helt lövverk har rullat ihop sig och någon har gnagt på lökarna i blomsterbädden. Skadedjuren har dragit fram som en ångvält och förstört det som man arbetat så hårt för. Just där och då tror man att det är personligt, att skadedjuren legat i bakhåll och förstört saker med flit så fort man vänt ryggen åt. Det är först när ilskan gått över som man nyfiket börjar undersöka skadorna och försöker klura ut hur detta kan ha hänt, vilka är de skyldiga bakom denna hemska förstörelse?

Skadedjur går inte att undvika och drabbar alla någon gång under deras tid som odlare, givetvis kan man minimera riskerna för att bli drabbad men helt säker kan man aldrig riktigt bli. Problemet är att skadedjur kommer i så många olika storlekar och former samt att de är en stor spridare av olika sjukdomar som är ett kapitel helt för sig.

De största skadedjuren är hjortarna och rådjuren som under en natt helt kan ödelägga en trädgård. Det är de smaskiga knopparna, ungkvistarna och blomlökarna de vill åt. För att sedan markera att denna fantastiska jord med mat överallt tillhör dem förstör de även de större fruktträden. Man skulle kunna tro att dessa större skadedjur är lätta att hålla borta genom att skydda trädgården och försöka skrämma dem, men tyvärr anpassar de sig snart efter rådande förhållanden och vågar sig in i trädgården ändå. Det enda som skrämmer dem är ett rovdjur, eller i alla fall doften av ett.

De mindre skadedjuren är mycket svårare att se men kan orsaka minst lika mycket skada som de stora, lyckligtvis är det dock sällan så att det sker över bara en natt som det gör med de större skadedjuren. Det finns många typer av löss och flygare som kan drabba en trädgård och det är just därför det är så svårt att skydda sig mot allihop. Man måste helt enkelt vara på alerten och lyssna efter växternas egna rop på hjälp, och vara redo att agera när de gör det. Att vara redo och agera snabbt är halva vinsten när det kommer till att arbeta mot mindre skadedjur, man kanske inte kommer att kunna rädda den drabbade växten men man kanske kan rädda resten av trädgården från samma öde.

Problemet med skadedjur är att många för sjukdomar med sig i form av bakterier, virus och svamp som kan vara svåra att göra sig av med utan att själv ödelägga delar av sin trädgård. Vad som gör det ännu värre är att då sjukdomar även kan spridas utan skadedjurens hjälp, via regnet, jorden eller vinden finns det alltid en risk att en sjukdom sprids och då gäller det att vara beredd och bestämd, det går inte att tveka när man har att göra med en trädgårdssjukdom.

Olika skadedjur:

Bladlöss
Bladminerare
Dålig Luftfuktighet
Gråmögel
Mjöldagg
Mosaikvirus
Myror
Mördarsniglar
Päronpest
Rothalsröta
Rotnermatoder
Rådjur
Skalbaggar
Sköldlöss
Sorkar
Spinnmal
Svampsjukdomar
Trips
Vita Flygare
Larver i
Kållandet

Skadedjur på
fruktträd

Vita larver i gräsmatta