Mördarsniglar

Innehåll:

De allra flesta som idag har trädgård har troligen hör talas om mördarsniglar då de har fått väldigt mycket uppmärksamhet under de senaste åren och utmålats som rena rama pesten för en trädgård. Nu är det kanske lite orättvist att peka ut just mördarsnigeln som en sådan stor skurk när det finns så många andra djur och sjukdomar att oroa sig för. Problemet med mördarsnigeln är inte att de är farliga, utan att de är många och ständigt hungriga.

Mördarsnigel – Spanjoren

Den spanska skogssnigeln, som mördarsnigeln egentligen heter, kommer ursprungligen från området runt Spanien och Portugal. De påträffades för allra första gången i Sverige 1975 och har sedan dess spridit sig explosionsartat över hela landet. Vissa påstår att anledningen till att de spridit sig ända upp hit till oss nordbor är klimatförändringarna, men egentligen finns det ingen vetenskapligt fastslagen förklaring ännu. Dock har det visat sig att just södra Sverige med sina milda vintrar och regniga somrar är särskilt gynnsamma för mördarsnigeln och dess fortplanting. Bristen på de faror och naturliga fiender som finns i södra Europa har gjort Sverige till den spanska skogssnigelns nya hem, men nu under namnet mördarsnigeln.

Mördarsnigel – Hitta dem

Mördarsniglar är oftast inte så svåra att hitta, de påminner väldigt mycket om våra svenska skogssniglar men har en annan färg än svart, vanligen rödbrun. Den kan även ha en rad andra färger så som orange, brun och brunsvart. Precis som den svenska skogssnigeln är mördarsnigeln ett nattdjur som gärna gömmer sig i fuktiga miljöer under dagen, i komposten bland annat. Skillnaden är att mördarsnigelns hunger kan locka ut den under dagen ändå, i stekande solsken, för att leta upp det godaste den kan hitta ute i din trädgård. Mördarsnigeln räds ingenting i sin jakt på föda, inte ens om det kan kosta den livet, och är därför ett mycket effektivt skadedjur som kan orsaka rejäla problem i en trädgård.

Mördarsnigel – Skada

Mördarsniglarna är hungriga, inte lite hungriga utan jättehungriga, och på grund av att de trivs så enormt bra i Sverige kan de komma till trädgården i massor, vilket just är problemet med mördarsnigeln. I horder invaderar de trädgården och går loss på allt som går att äta, och utan bekämpning kan snart hela trädgården vara uppäten och mördarsnigeln dra vidare. Om det bara rör sig om ett par mördarsniglar bör man alltså inte drabbas av panik utan låta dem vara. Ingen skulle väl ha ihjäl en svensk skogssnigel bara för att den var synlig, det samma gäller för mördarsnigeln. Det är de stora invasionerna som måste bekämpas.

Mördarsnigel – Bekämpning

Om det nu är så att det blivit alldeles för många mördarsniglar på tomten och i trädgården är det dags att ta i med hårdhandskarna. Man kan visserligen skydda sina växter genom att omringa dem med kalk, sågspån, mosade rabarber eller annat som mördarsniglarna inte tycker om att passera i onödan, men den mest effektiva metoden att bli kvitt detta skadedjur är klart mer aggressiv. Man kan t ex göra fällor för mördarsnigeln genom att gräva ner burkar eller djupa tallrikar i trädgården och fylla dem halvvägs med öl. Mördarsniglarna kommer att lockas dit av doften, trilla ner i ölet och drunkna. Vidare kan man vara mer aktiv och ha ihjäl de sniglar man ser i trädgården genom att helt enkelt klippa huvudet av dem med en sax. En del häller salt på mördarsnigeln och även om detta är en effektiv metod kan det vara en bra idé att undvika för mycket salt i trädgården. Att istället ha en spann, eller dylik behållare, med saltvatten i och helt enkelt slänga i de mördarsniglar man hittar är ett utmärkt sätt att slippa problemet med döda avklippta sniglar i trädgården utan att utsätta växterna för en saltchock. Behållaren kan sedan tömmas i toaletten och användas igen. Det finns långt fler metoder att bli kvitt mördarsniglarna men denna är den som anses vara smidigast och mest effektiv av de flesta.