Tulpaner

Släkte: Tulipa (Tulpaner)
Familj: Liliaceae (Liljeväxter)
Höjd: 10 – 70 cm
Bredd: 10 – 30 cm
Läge: Full sol
Färg: Alla utom blå

tulpan

Tulpaner ursprung:

Innan tulpanen kom till västra Europa under 1500-talet fanns den vilt växande runt om Medelhavet och i delar av Asien. Till Holland, som annars är mest känt för att vara tulpanernas land, kom inte tulpanerna förrän 1590. Där blev de så pass populära att en enda tulpanlök kunde kosta en halv förmögenhet att köpa, mer och mer tulpaner planterades för att möta upp den enorma efterfrågan som fanns och plötsligt producerade Holland fler tulpaner än något annat land i Europa, resten är historia. Tulpanerna importerades givetvis till Sverige från Holland och därför dök det inte upp egna odlingar i Sverige förrän i slutet på 1600-talet då Olof Rudbeck d.ä. planterade in tulpaner i sin botaniska trädgård i Uppsala. Tulpanens namn kommer ifrån det persiska ordet för turban på grund av den uppenbara likheten.

Tulpaner information:

Det finns runt 100 olika arter av tulpaner i världen idag men det säger ingenting om variationerna som finns. Tulpanen kommer i alla tänkbara färger och kombinationer så det är nästan alldeles säkert att det finns en tulpan för varje smak. I blomhandeln delar man in tulpaner i grupper beroende på hur blomman ser ut och vilken blomningstid den har, det finns även mindre särskilda grupper men de är inte så viktiga i det stora hela. Tulpanlöken utvecklar oftast långa klingliknande blad och kraftiga stjälkar som slutar i en enda stor turbanliknande blomma per stjälk. Dess utseende och färgbredd är en anledningen till att den både blivit en populär trädgårdsväxt och snittblomma. En andra anledningen är att den blommar tidigt. Redan under den sena vintern kan de börja sticka upp mellan snöfläckarna om förhållandena är goda, bara det är anledning nog till att plantera tulpaner i trädgården.

Att plantera tulpaner:

Tulpaner är troligen några av de enklaste lökarna att plantera för de kräver ingenting utom att jorden är något dränerad så de inte ligger i blöt jord och ruttnar. Eftersom nästan all jord i en relativt välskött trädgård uppfyller det kravet behöver man bara sätta tulpanlöken 1,5 dm ner i marken och 1 dm ifrån varandra för att det skall vara klart. Helst planterar man tulpanerna så tidigt som möjligt på hösten eftersom de behöver lite tid på sig att slå rot inför vintern om de skall kunna må bra, september är en bra månad för det blir då i samband med att man rensar upp ordentligt i trädgården.

Tulpanskötsel:

Att sköta om tulpanerna i trädgården är en barnlek eftersom allt som krävs är att man håller rent och tar bort vissna växtdelar. I och med att de blommar så tidigt på året, vår till försommar, hinner det aldrig bli så varmt och torrt att de behöver vattnas överhuvudtaget. En tulpan i trädgården kräver inte särskilt mycket alls, det finns dock några saker man bör tänka på när man tar in en tulpan som snittblomma. Först och främst skär man av stjälken så lågt man kan så att det inte sticker upp halva stjälkar i blomsterhavet. Tulpaner klarar av att transporteras en bit men behöver i sådana fall en ny diagonal snittyta innan man sätter dem i vatten. Tänk på att tulpaner fortsätter att växa medan de är snittblommor så sätt dem gärna lågt i vasen från början så att de inte blir för höga efter ett par dagar och måste ges en ny snittyta. Som många andra blommor bör man inte ställa tulpaner i närheten av färsk frukt då denna minskar tulpanens livstid avsevärt.

Att föröka tulpaner:

Det kan vara lite av en utmaning att föröka tulpaner eftersom de bara blommar en gång per lök och många sorter är kända för att inte vilja bilda sidolökar. Man kan pollinera sina tulpaner själv och plantera dess frön i en kruka men i och med att det tar över 5 år för fröet att bli en lök är det inte en rekommenderad metod för den vanliga trädgårdsodlaren. Bästa sättet är att gödsla tulpanlöken över loppet av ett par år med benmjöl på hösten och med blodmjöl innan de sticker upp på våren för att på så sätt försöka tvinga fram sidolökar. Man kan tycka att tulpaner borde vara enkla att föröka men inom branschen tar man mellan 5 till 20 år att producera bra tulpanlökar.

Tulpaner övervintring:

I och med att man planterar tulpanlöken på hösten är det underförstått att den klarar den svenska vintern alldeles utmärkt i jorden. Om man är orolig kan man täcka över planteringsplatsen med halm eller granris men det är inte alls en nödvändighet. Eftersom det är så många tulpaner som bara håller en säsong är det dessutom vanligt att man köper nya lökar varje höst och slänger de gamla. Alltså existerar inte problemet med att ha en lök i samma jord vinter efter vinter.