Växthus

Växthuset är långt ifrån en ny idé men än idag fungerar växthusen efter samma principer som vid dess födelse. Eftersom vissa växter kräver varmare klimat än där man vill odla dem kan man simulera värmen och fukten genom att plantera dem inuti en byggnad. Exempel på dessa byggnader är de mycket välkända orangerierna som är växthus för citrusfrukter, och då särskilt apelsiner. Växthusen har kanske blivit bättre och mer automatiserade med tiden, men principen är som sagt densamma nu som då.

växthus fyllt md kaktusar och sukkulenter

Ett växthus låter dig ta din samling till nästa nivå.

Att välja ut ett växthus kan vara krångligt eftersom det finns så många olika att välja på. Trots att funktionen alltid är densamma måste man välja mellan plast eller glas, trä eller aluminium, litet eller stort. Allt handlar om vad man skall ha sitt växthus till och hur mycket tid och arbete man är beredd på att lägga för att hålla det i toppform. Själva byggandet är idag en enkel sak tack vare dagens fabrikstillverkade växthus och man kan ha ett färdigbyggt växthus bara några timmar efter leverans.

Att sköta om växthuset när det väl är på plats är också en enkel sak så länge man inte gör något osedvanligt klumpigt. På de allra flesta växthus är det mycket lätt att byta ut förstörda rutor mot nya, och om det är så att det är något drag någonstans tätar man det snabbt och enkelt med hjälp av lite silikon. Det är egentligen inte själva växthuset i sig som är krångligast att sköta om, utan det som är i växthuset, och med det menas inte växterna.

Att odla i ett växthus är enkelt, särskilt idag när det finns så många olika hjälpmedel som till exempel automatiska vattnare och fönsteröppnare att köpa och installera. Problemet är dock att förarbetet kan vara lite krävande eftersom man måste lägga ner mycket tid på jorden i växthuset. Om man inte kan få upp en bra näringshalt och luckra upp jorden i tid till växtsäsongen kan man bli tvungen att helt byta jorden i växthuset för att kunna odla där. Att helt byta jorden är något som kan vara nog så jobbigt även när man slipper stå och svinga en spade i ett trångt och kvavt rum gjort av glas. Det gäller att vara försiktig, arbeta metodiskt och hoppas att skottkärran går in genom växthusdörren.

annorlunda växthus

Ett annorlunda växthus inrett med en damm och vattenväxter.

Växthus
Historia
Placering
Växthusskötsel
Köpa växthus
Sommar
Vinter