Underhållning av ett växthus

Innehåll:

Ett nytt växthus underhåller sig mer eller mindre självt om man inte har gjort något dumt när det byggdes ihop eller placerades. Dock blir det en annan fråga med äldre växthus eller om man som nyinflyttad upptäcker ett det står ett växthus som är i skrikande behov av en renovering på tomten. Det dummaste man kan göra om man har ett gammalt växthus är att riva det för det är faktiskt inte alls mycket arbete för att få ett gammalt bortglömt växthus att se nytt ut. Allt man behöver göra är att spotta sig i närvarna, dra på sig handskarna och sätta igång.

Sköta ett växthus – Håll rent

Först och främst, ett växthus måste vara rent för att fungera som det skall, både in- och utvändigt. Att hålla god ordning i sitt växthus är en bra början. Överflödig jord och diverse redskap hör hemma i förrådet alternativt i redskapsboden. För mycket skräp samlat i växthuset ger skadedjur fler ställen att gömma sig på och man vill inte av misstag stänga in en råtta över natten. Ibland behöver väggarna och taket rengöras. Om det är ett växthus av glas rengör man det med ett vanligt glasputsmedel som vilket fönster som helst, färg och andra fläckar får man bort med ett rakblad. Växthus gjorda av plast kan däremot vara lurigare att få rena, att använda någon sorts allrengöring och en skurborste är effektivt men det finns starkare ämnen att ta till, se dock upp med att använda ämnen som kan vara skadliga för plasten. Anledningen till att man gör allt detta är att ett smutsigt växthus inte släpper in lika mycket ljus som ett rent gör, och det är solljuset som är lite av poängen med att ha ett växthus.

Sköta ett växthus – Byt glas

Om det är så att glas eller plast går sönder på ett växthus bör man försöka se till att byta ut det så snart som möjligt, detta gäller även spruckna glas. Trasiga växthus fyller inte längre sin funktion som växthus då de inte kan hålla värmen. Varken glas eller plast är dyrt när det kommer till att byta ut en liten bit på växthuset så ekonomi är inte en ursäkt för slarv. De allra flesta växthus är byggda så att det är lätt att byta ut glas som går sönder, titta gärna lite närmare på konstruktionen innan du sliter växthuset i stycken för att byta ut en mindre bit, risken är bara stor att mer går sönder.

Sköta ett växthus – Måla om

Allt eftersom växthuset blir äldre kan det bli dags att måla om det. För växthus av omålad aluminium räcker de att tvätta, men ingenting hindrar dig från att måla om det också. Färgen är inte bara vacker utan skyddar även växthuset från tidens tand, inget material är beständigt och att skydda det kan bespara dig stora kostnader senare. Till växthus i trä kan man med fördel använda träolja istället för färg och behålla den fina träytan. Det viktiga med just växthus av trä är att man målar ordentligt och inte slarvar. Träet skall skyddas från fukt och om det läcker in någonstans kan träet ruttna under färgen, och det är verkligen tråkigt.

Sköta ett växthus – Silikon

Poängen med ett växthus är att det skall hålla värmen inne i växthuset medan det är kallare utanför och det är svårt om det är så att växthuset inte sluter tätt när det skall. Eventuella springor eller sprickor kan enkelt tätas med hjälp av silikon. Köp en silikonspruta och leta upp eventuella drag i växthuset, lägg sedan en sträng silikon på platsen och stryk ut med fingret. Silikon är fantastiskt tåligt mot både luft, fukt och värme så det finns knappt några nackdelar, dock kan överflödigt användande se lite fult ut så planera lite innan och dölj silikonet så mycket det går. Om man sedan kan måla över silikonet är det möjligt att både få ett snyggt och tätt växthus i sin trädgård.