Solrosor

Innehåll:

Redan som barn lär man sig kvickt känna igen solrosens karakteristiska utseende, om inte annat från sagor och historier. Själva tanken om en jättestor blomma med gula blad och en brun mitt tilltalar de allra flesta och det är därför inte konstigt att solrosen har blivit ett så populärt inslag i trädgården. Man bör dock veta att när det kommer till en solros är det inte alls på tal om en blomma utan ett kluster av hundratals små bruna blommor som växer i mitten av det så kallade huvudet, de gula bladen är egentligen bara täckblad som skyddar blommorna under den tidigare växtperioden. Solrosen har fått sitt namn från två enkla skäl. Först och främst har solrosor förmågan att vrida sitt huvud för att absorbera så mycket sol som möjligt under en dag. En lustig effekt av detta är att solrosor nattetid alltid pekar åt det håll solen kommer gå upp ifrån. Denna rörlighet är möjligt genom en särskild uppsättning celler i solrosens nacke. För det andra påminner solrosen om just en sol, många barn målar solrosen och solen likadant just för att de är så lika.

solros

Solrosor – Odla

Solrosor är verkligen lätta att plantera och sköta om men det kräver en del planering. På grund av solrosens storlek går det inte riktigt att plantera den var som helst och hoppas på att det blir snyggt. Många planterar sina solrosor längs med husväggar men då måste man vara noga med att det är en sydlig vägg så att solrosen kan få så mycket sol som möjligt under en hel dag. När det är bestämt vart solrosorna skall planteras är det dags att sortera solrosfröna. Solrosfrön för plantering finns att köpa i mer eller mindre alla trädgårdsbutiker, fråga om det inte finns, det går säkert alltid att skaffa. Fukta lite hushållspapper och lägg på en tallrik, strö solrosfröna över det hela och täck dem sedan med ytterliggare lite fuktigt hushållspapper. Det är väldigt viktigt att det hela är just fuktigt, om det är blött kan alla solrosfrön förstöras, så var noggrann. Titta till solrosfröna dagligen, det dröjer inte länge förrän några börjar växa och då är det dags att plantera dem. På det här sättet vet du vilka solrosfrön som är lägliga för plantering och vilka som kan slängas. Under tiden solrosfröna ligger i fukt är det en bra idé att titta till jorden som de skall planteras i. Om jorden är för lös kommer den inte att kunna hålla en praktfull solros stående i den vajande vinden och om den är för hård tillåter den inte att vattnet rinner undan på ett bra sätt och solrosen kommer ruttna i marknivå. Detta är det enda problemet med att odla solrosor. Väl planterade i god jord är det bara att se till att vattna emellanåt, resten sköter solrosen själv.

Solrosor – Skörda

I framför allt Ryssland odals solrosor på gigantiska fält, inte för att de är vackra utan för att de skall skördas. Solrosen har en mängd olika användningsområden och även om inte alla är tillgängliga för det vanliga hushållet finns det några saker man kan göra. Solrosor producerar solrosfrön och som de allra flesta vet är dessa ätliga. För att kunna avnjuta sina egna hemodlade solrosfrön måste solrosen skyddas för det finns många andra djur som också gillar solrosfrön. Framförallt är fåglar och ekorrar ett stort problem för solrosodlare så det är dessa djur som man inriktar sig på att hålla undan. Så snart undersidan på solrosens huvud börjar gulna bör man trä någon form av pappåse över solrosens huvud, i det här stadiet behöver inte solrosen mer ljus utan bara värme så att den torkar ordentligt. Låt sedan solrosen vara tills den gula undersidan har blivit brun, då är solrosen redo att skördas. Skär av solrosen två händer ner på stammen och gnugga sedan av solrosfröna med handflatan. Solrosen kan också skördas medan den är i sitt gula stadium men behöver då torkas i en torr och varm miljö innan solrosfröna kan gnuggas loss. Större odlingar använder maskiner för hela processen men det tar bort lite av charmen med att skörda solrosor.

Solrosor – Solrosfrön

solrosfrö

Solrosfröna är vad som tillåter solrosor att göra nya solrosor, därför kan det vara en idé att lägga undan några för plantering. Olika solrosor producerar olika sorters solrosfrön men den absolut vanligaste för hemmabruk är de långrandigt svartvita. Solrosfrön kan ersätta alla sorters nötter i matlagning och bakverk med goda resultat. Smaken blir väldigt egen så var beredd på att det inte kommer smaka som vanligt. Solrosfrön kan också rostas i hemmet och ätas som de är, ett utmärkt tilltugg en ljum sommarkväll med vänner. Om man vill att de rostade solrosfröna skall smaka lite salt kan man låta dem ligga i ett saltbad innan, det är en process som inte kommer tas upp här. Det finns gott om hemsidor som beskriver själva tillagning av solrosfrön bättre och som dessutom har flera intressanta recept att prova på. Annars är det inget fel i att vara äventyrlig och komma på sina egna sätt, det är bara fantasin som sätter gränser.

Solrosor – Solrosolja

Solrosolja utvinns ur helt svarta solrosfrön, även om det också är vanligt att hela solroshuvudet pressas i jakt på detta guld. Utöver att solrosolja är vanlig i matlagning och vissa halvfabrikat är den också väldigt vanlig i kosmetikaindustrin, väldigt många sminkprodukter bygger på solrosolja. För människor med allergier eller intolerans finns det idag smör som bygger just på solrosolja, smaken är lite egen men väldigt god. Det har också visat sig att solrosolja går att använda som smörjmedel i olika mekaniska maskiner och att den med rätt behandlig går att göra vinyl- och gummiprodukter av. På grund av dessa upptäckter har stora pengar investerats i forskning om just solrosolja och forskare är relativt säkra på att solrosolja går att omvandla till bränsle, om än inte lika effektivt som produkten av råolja. Tiden får helt enkelt utvisa om det finns någon plats för solrosoljan på den större oljemarknaden eller om den kommer stå kvar i köket. Tills vidare kan vi njuta av den i bröd, på sallader och som stekolja.

Solrosor – Röd solros

Många undrar nu varför de aldrig hört talas om den röda solrosen och det beror helt enkelt på att den inte existerar, inte naturligt i alla fall. Den röda solrosen är en framavlad växt som inte har något annat syfte än att vara vacker. Flera års arbete har slutligen lönat sig för botaniker världen över som nu kan visa upp en solros med flera huvuden och en blodröd färg. Den röda solrosen blir inte heller riktigt lika hög som den vanliga och passar därför bättre in i det vanliga trädgårdslandskapet, en vanlig solros blir lätt en utstickare när den växer sig förbi ett av de yngre träden på bara en sommar. Att hitta frön för att plantera röd solros kan vara lite lurigt men i en välsorterad trädgårdsbutik skall det inte vara några problem. Mindre trädgårdsbutiker kan mycket väl hjälpa dig att ta in frön om det inte finns, glöm aldrig att fråga. Den som söker skola finna.

solrosor

Solrosor – Övriga fakta

Den vanligaste arten av solrosor för trädgårdsplantering heter helt enkelt solros, Helianthus annuus på fackspråk, och blir högst 3 meter hög. Solrosorna kommer ursprungligen från området kring Mexiko och ingår i växtfamiljen Korgblommiga växter (Asteraceae) som är en väldigt bred familj av blommande växter. Vad dessa har gemensamt är att även om de ser ut att vara en blomma är de faktiskt ett kluster av massor utav små blommor, eller en ”sammansatt blomma” som Carl von Linné uttryckte det. Solrosor kommer i en rad olika utseenden även om de flesta är gula, det finns en gigantisk form av solros, även känd Helianthus giganteus, och mindre varianter som bara blir någon meter hög. Solrosen har alltid förknippats med solen och har ibland tolkats som Jungfru Marias själ som alltid vänder sig mot Gud, i andra kulturer är det vanligt att solrosen tolkas som en hyllning till den aktuella solguden. Att ge bort en solros är ett tecken på dyrkan och tillbedjan enligt vissa källor men de allra flesta bryr sig inte om sådant då solrosen kan vara en så fantastisk växt att ge bort, dels till fest eller till någon man tycker om. Solrosen har karaktär nog att stå för sig själv och behöver sällan tolkas om man nu inte vill göra det, kanske försöker någon säga något till dig