Hibiskus

Namn:  Hibiskus, Hibiscus
Släkte:
Hibiscus (Hibiskusar)
Familj: Malvaceae (Malvaväxter)
Höjd: Runt 50 cm
Bredd: Runt 40 cm
Läge: Sol, men inte full sol
Färg: Alla, samt tvåfärgade

Hibiskus

Ursprung:

Det är i subtropiska och tropiska klimat som man hittar hibiskus naturligt men den är även välkänd som en svensk krukväxt. I dess naturliga klimat har hibiskusen länge odlats för en mängd olika användningsområden, en del som grönsaker, andra som te och med rätt kunskap kan man rent av göra papper utav den. Namnet varifrån namnet hibiskus härstammar vet vi inte men då den namngavs av Carl von Linné är det troligt att det är ett taget lokalt namn för växten.

Information:

Det finns runt 210 olika arter av hibiskus och dessa kan delas in i blomväxter, buskar och små träd, i Sverige är det dock vanligast att man håller de ur blomväxtgruppen. Dessa hibiskusar brukar ha små, enkla blad med lätt taggade kanter men det är inte för dessa som de har blivit populära, hibiskusens blommor är stora trumpetliknande skapelser som genom förädling idag kommer i en mängd olika färger. Färgrann men ändå diskret är orsaken till att hibiskusen blivit så pass populär i Sverige som den är idag, dock är det ytterst sällan man planterar den i trädgården utan det är i krukan den hör hemma. Det finns idag även ett antal olika trädgårdshibiskusar som klarar vintrarna i södra Sverige utomhus och dessa får ses som rena trädgårdsväxter..

Att plantera hibiskus:

Hibiskus kommer oftast om man inte köper en färdig planta i form av frön och därför blir det mer en fråga om att så frön än att plantera en färdig hibiskus. Som med de allra flesta frön börjar man med en liten kruka såjord som man vattnar underifrån så att fröet inte ruttnar. Om ytan blir för torr kan man spraya den något med vatten men mer än så skall det inte vara. Då hibiskusen slagit rot och börjat titta upp ur krukan är det dags att plantera om den till en mer permanent plats. Välj en ganska liten kruka, så att hibiskusen inte blir som en liten fisk i alldeles för stort vatten, och plantera hibiskusen i en jord rik på humus. Vanlig krukväxtjord med inblandning av lite kompost och en hand lecakulor är en utmärkt blandning och försäkrar att hibiskusen kommer stå sig året ut.

hibiskusblomma

Hibiskus skötsel:

För att hibiskusen skall må bra måste man plantera om den årligen, vanligen på våren. Att plantera om en hibiskus är enkelt, allt man behöver göra är att lyfta upp den försiktigt, skölja bort så mycket jord och möjligt och plantera den i en ny jordblandning. Om rotsystemet är stort får man antingen använda en större kruka eller klippa ner det något, väljer man att klippa ner rotsystemet måste man dock beskära plantan lika mycket så att det inte blir obalans i växten. Att beskära en hibiskus är inte heller svårt, helst skall man se till att man har tre huvudgrenar som man klipper ner 1/3, de övriga klipper man ner helt. Hibiskusen kräver vatten och skall aldrig behöva stå torr, dock bör man vara försiktig så att den inte står blöt heller. Göder gör man en gång i veckan under växtsäsongen, april-september, med ett medel lågt på fosfor. På vintern fortsätter man att göda men då bara en gång i månaden, mer än så behövs inte. På somrarna kan man med fördel ställa ut hibiskusen utomhus eller i uterummet, om den får vänja sig långsamt kan den klara temperaturer ner till 10 grader och kan då även överleva ljumma sommarnätter utan problem. Man skall dock vara försiktig så att inte hibiskusen utsätts för gassande full sol för det lätt skadar den.

Att föröka hibiskus:

Hibiskusen går att föröka genom frön men om man inte har en ren art, vilket verkligen inte är troligt att man har i en kruka i Sverige, kommer resultatet att variera och inte likna modersplantan ett dugg. Däremot kan man plantera de grenar man får över vid beskärningen i såjord och trä en genomskinlig plastpåse över krukan. Om man vattnar regelbundet och håller jordtemperaturen på runt 23 grader skall grenen så rot och man har fått en ny hibiskus att glädjas över.

Övervintring:

Om din hibiskus inte tillhör det fåtal av arter som överlever svenska vintrar bör den tas in och övervintras inomhus. Det är bäst att ta in växten när natt temperaturen börjar sjunka under 8-10C.

Hibiskus te

Observera att hibiskus te inte kommer från de hibiskusar som vi har som krukväxter utan från en helt annan växt som skiljer sig relativt mycket från prydnadshibiskusar.  Hibuskusen som vanligen använts för att göra te är en ettårig ört som växer snabbt och producerar mycket blommor.  Du kan odla eget hibiskus te i din trädgård på sommaren.  Växterna hinner blomma och producera frukt om du försår dem inomhus.  Läs mer om hibiskus te.