Kryddväxter

Om man vill odla kryddväxter finns det verkligen en enorm mängd olika arter och sorter att välja mellan. Innan man börjar köpa på sig olika kryddväxter är det bäst att ta i beaktning hur jorden i trädgården är beskaffad och besluta sig för om man är villig att lägga ned tid och energi på att förändra den på något sätt. Om inte, välj bara sådana kryddväxter som är kända för att trivas bra i just den sorts jord som du har i din trädgård.

timjan blommor

Timjan är en vacker kryddväxt

Bruket att använda kryddväxter är flera tusen år gammalt. Idag använder vid kryddväxter framförallt för att lyfta fram och komplettera råvarornas goda smak, men förr i tiden innan dagens moderna logistik och förvaringsmöjligheter fanns till hands var kryddväxterna också viktiga för att dölja otrevliga smaker på mat som lagrats länge. I många kulturer har gränsen mellan kryddväxter och medicinalväxter varit vag. Visste du t ex att pepparkakorna förr i tiden brukade bakas av nunnor och användes för att behandla och förebygga magproblem? Nunnorna i Vadstena använde sig på 1400-talet av ett recept innehållandes fänkål, ingefära, kanel, kryddnejlika, kardemumma, cederolja och peppar, samt skal från både citron och pomerans. Många av örterna som användes i vadstenasystrarnas recept är tropiska arter som inte riktigt passar det svenska klimatet, men t ex fänkål går utmärkt att odla utomhus här hos oss och ingefära kan odlas som krukväxt inomhus. Fänkål är inte bara trevlig i bröd och kakor utan kan också med fördel användas i såser och fiskrätter. De aromatiska finflikiga bladen och stjälken är underbart goda att blanda i en fräsch sallad.

Många av de kryddväxter som vi idag klassar som klassiskt svenska smaker har sitt ursprung i helt andra delar av världen. Redan under vikingatiden bedrevs handel med kryddor i Skandinavien och i och med kristendomens intåg blev klostren viktiga nav för spridandet av olika krydd- och medicinalväxter. Från 1400-talet och framåt ledde den Europeiska expansionen och kolonialismen till att kryddväxter i allt snabbare takt började importeras till Europa från alla världens hörn. 1900-talet har också varit ett intressant århundrade när det gäller kryddväxter eftersom bland annat ökat resande och invandring gjort att vi svenskar börjat prova på en lång rad nya kryddväxter i matlagningen. Varför inte ordna en liten odling av många olika sorters latinamerikansk chilipeppar hemma istället för att hålla tillgodo med de ytterst få varianter som brukar finnas till hands i matbutikerna? Tänk dock på att den svenska junisolen kan vara stå stark att den skadar färska löv på chiliplantorna. Det är därför säkrast att se till att plantorna får skugga under morgontimmarna.

Andra exempel på kryddväxter som går bra att odla i Sverige är basilika, anis, fransk dragon, oregano, timjan, citrontimjan, libbsticka, kummin, gräslök och sommarkyndel. Många av arterna växer till och med vilt eller förvildade i Sverige. Anisen härstammar t ex från Medelhavsregionen men växer idag vild i södra och mellersta Sverige. Kring Medelhavet har den traditionellt använts i drycker såsom grekisk Ouzo, turkisk Rik och fransk Pastis så det är inte förvånande att den passar utmärkt som krydda även i svenskt brännvin.

kryddvaxter

Kryddväxter
Basilika
Citronmeliss
Dill
Dragon
Fänkål
Gräslök
Isop
Kummin
Kyndel
Libbsticka
Malört
Åbrodd
Mejram
Mynta
Oregano
Pepparrot
Persilja
Rosmarin
Salvia
Timjan

Anlägga en
kryddträdgård