Citronmeliss

Innehåll:

Populärnamn: Citronmeliss, Hjärtansfröjd
Vetenskapligt namn: Melissa officinalis
Familj: Lamiaceae
Typ av växt: Kryddväxt

citronmeliss

Beskrivning

Melissa officinalis har gröna blad och blommorna är vita eller rosalila. Det finns flera varianter av arter, t ex Melissa officinalis ’All Gold’ vars blad har en lysande gul färg. Den här varianten är inte lika tålig som den vanliga Melissa officinalis. En annan variant av citronmeliss är Melissa officinalis ’Variegata’ som har brokiga blad och framförallt odlas för sin skönhet, inte som kryddväxt.

Storlek: Bredd 30-50 cm, höjd 20-40 cm
Växtzon: Alla zoner

Användning

Bladen innehåller den eteriska oljan citral och doftar därför citron. Citronmeliss är omtyckt i köket och har också använd som medicinalväxt. Citronmeliss passar bäst färsk, t ex i sallader och som dekoration av både mat och dryck. Bladen smakar friskt och gott ihop med bland annat kyckling och fisk. Precis som alla andra eteriska oljor är citral flyktig och försvinner lätt. Citronmeliss går dock utmärkt att använda vid dryckestillverkning och ingår bland annat i Chartreuse och Benidiktinlikör. Örten är också populär i marinader och såser.

Citronmeliss är också populärt i örtte.  Du kan göra eget lugnande örtte genom att torka växtens blad och koka te på dem.  Man kan även använda färska blad men torkade blad är lättare att förvara.

citronmeliss te

Jord/läge

Helst full sol, men halvskugga fungerar också. Citromelissen har inte så höga krav, men mår bäst i torr och mager sandjord.

Skötsel

Citronmeliss sprider sig mycket lätt så för att vara på den säkra sidan kan man plantera inom ett område som gränsats av. Du kan ändå behöva rensa bort små plantor som sticker upp här och där utanför gränsen.

Föröka Citronmeliss

Så frön i såjord i april och placera på en ljus plats. Plantorna behöver växtnäring när de kommit upp.

Övrigt

Citronmeliss doftar extra gott när man rör vid bladen, så placera gärna växten på en plats är du lätt når den, t ex intill en uteplats eller i köket. Citronmeliss blommar under högsommaren och blommorna är mycket omtyckta av pollinerande insekter. Citronmeliss drabbas sällan av skadedjur.