Fruktträd

Bara för att man vill att ens trädgård skall se fin ut betyder det absolut inte att det inte går att förena skönhet med produktivitet. Fruktträd ger inte bara en vacker trädgård utan även massor av frukt som man sedan kan göra saft eller sylt av, eller helt enkelt äta som de är.

Det kan tyckas att det finns väldigt många i Sverige idag som verkar tro att det finns någon sorts lag på att det första fruktträdet i ens trädgård måste vara ett äppelträd. Det finns rent av flera exempel där människor som inte ens tycker om äpplen planterar in ett äppelträd av ren rutin. Sluta upp med dessa dumheter och använd er fantasi. Det finns många olika sorters fruktträd som trivs alldeles utmärkt i det svenska klimatet så tänk till ordentligt innan du köper ett. Päron, körsbär och plommon är bara några exempel på frukt som man kan odla själv så om man inte tycker om äpplen, välj att plantera ett av dessa andra fruktträd.

körsbär på körsbärsträd

körsbärsträd

Att plantera in ett fruktträd är långt ifrån komplicerat då det mest handlar om att förbereda lite och sedan vara lätt på handen under själva planteringsprocessen. Med trädet väl i marken bör man se till att det får gott om skydd från torka, vind och skadedjur, åtminstone till en början innan det är tydligt att det börjat kunna ta hand om sig själv.

Olika fruktträd beskärs på olika sätt och vid olika tider men en sak är säker, om man vill ha en god fruktproduktion måste man klippa, skära och gallra något så att de största och finaste frukterna gynnas. Ett välskött fruktträd kan ge mer frukt än man själv kan tänka sig använda och det finaste är då att kunna ge bort äkta hemodlad frukt till sin släkt och sina vänner.

Fruktträdens största fiende är svampsjukdomar och tyvärr är det väldigt vanligt att de drabbas och aldrig riktigt återhämtar sig. Det gäller att vara väl förberedd och veta vilka åtgärder man bör sätta in för att inte bara rädda livet på fruktträdet utan även se till att det kan komma att fortsätta producera frukt. Det är när ett fruktträd är så sjukt att det inte längre ger någon skörd som man lika gärna kan hugga ner det och plantera ett nytt, för ett fruktträd som inte ger frukt är inget fruktträd längre, det är ved.

Fruktträd

Aprikosträd
Biggaråträd
Fikonträd
Fläder
Hasselnöt
Höstäpplen
Kiwifrukt
Körsbärsträd
Persikoträd
Plommonträd
Päronträd
Skuggmorell
Valnötsträd
Äppelträd
Beskära fruktträd
Sjukdomar

Bär
Björnbär
Blåbär
Buskblabär
Hallon
Jordgubbar
Krusbär
Lingon
Röda vinbär
Smultron
Svarta vinbär
Vinrankor
Vita vinbär
Åkerbär