Hassel

Ursprungligen kommer hasselnötter från Sydeuropa och ifrån det Mindre Asien där man fortfarande har de största odlingarna. Nästan alla i Europa känner till Hasselbusken och även andra delar av världen känner till busken. Dock odlas busken inte i så stor omfattning utanför gränserna av Europa och Mindre Asien. Det största producentlandet av Hasselnötter är utan tvekan Turkiet. Hasselnötter är väldigt E-vitaminrika och även rika på fibrer, protein och mineraler. Det sägs att en näve av hasselnötter ska täcka hela dagsbehovet av vitamin E.

Hasselbusken växer sig ofta så hög som 3 m hög. Hasselnötsbuskens blad har olika former och färger beroende på vilken sort det är. Blomningen på busken inträffar vanligen innan bladsprickningen börjat. Hanblommorna frambringar då långa hängande blomställningar medan honblommorna producerar 2 eller 3 blomställningar i grupperade med varandra. Hasselnötens frukt är placerat inuti ett stödblad som är flikigt i kanten. Det ser ut som om bladet nästan omsluter nöten. Själva nöten består av ett starkt skal med ett fettrikt frö, omvärvt av två stycken hjärtblad. Nötkärnan är den del som vi använder oss utav. Den är rund i formen och brun i färgen. Dessa bruna hasselnötter är förmodligen de nötter som mest används av oss i Sverige. Man kan hitta hasselnötter både med och utan skal i affärerna.

Nötkärnan i sin tur är ljus och aningen gul i färgen och en brun hinna omsluter kärnan.
I Sverige går det att hitta vilt växande hasselnöt på marker som är rik på näring, så som i hagmarker och i skogsbryn, i ljusa lövskogar som undervegetation eller i näringsrika barrskogar.

Busken förökar sig med hjälp av rotskott och även när fåglar sprider nötterna.

Det är lätt att odla hasselnötter genom dess frön. Man kan också köpa färdiga plantor. Se till att busken har tillräckligt med plats i marken för sitt rotsystem och att planeringsplatsen är i solen. Jorden bör alltid hållas fuktig. Det är viktigt att jorden är näringsrik, har hög kalkhalt och viktigast av allt, att den är väldränerad. För att få din planta att växa med bäst resultat bör det vara en fuktig sommar och en varm vinter. Eftersom hasselbusken är halvsteril bör den vara planterad tillsammans med minst två andra sorter för att utveckla bär.

Hasselnötterna skördas när de ramlar ner från trädet. Det går bra att äta dem omogna då de fortfarande har en grön färg. Oftast inträffar skörde tiden mellan september och oktober. När de är mogna ska den gröna färgen ha övergått till brunt. Se dock till att plocka upp dem från marken relativt snabbt. Annars kan de dels utsättas för skadeinsekter och/eller ätas upp utav blanda annat ekorre, som tycker väldigt mycket om hasselnötter. Hasselbusken bildar nötter ungefär 5-6 år efter att den har blivit nyplanterad och man kan räkna med att en buske ger ungefär fyra kilo nötter per omgång. Den högsta åldern på ett hasselnötsträd som fortfarande bildar nötter är femton år.

Ofta används hasselnötkärnor till bakverk, i desserter eller i frukt- och råkostsallader.