Konstgödsel

Konstgödsel är gödsel som framställs syntetiskt, till skillnad från naturlig gödsel som t ex kan bestå av torv, kompost, benmjöl, stallgödsel och annat organiskt material. Både konstgödsel och naturlig gödsel kan köpas i trädgårdshandeln, men när man talar om handelsgödsel är det konstgödsel man syftar på. Konstgödsel säljs vanligen som pulver, granulat eller i flytande form. Pulver och granulat sprids ut i ett tunt lager kring växterna och arbetas sedan varsamt in i jorden med hjälp av en kratta. Vattna rejält efteråt så att gödningen löses upp, annars kan de bränna sönder växternas rötter.

Generellt sett verkar konstgödsel snabbt och under en kort period, medan naturlig gödsel verkar långsamt under en längre period. I naturlig gödsel behöver näringen normalt brytas ned på olika sätt innan växterna kan tillgodogöra sig den, men när man ger konstgödsel serverar man näring i en form som växterna kan absorbera omedelbart.

Det finns två huvudtyper av konstgödsel: enkel konstgödsel och sammansatt konstgödsel. Enkel konstgödsel innehåller bara ett av ämnena fosfor, kalium och kväve medan sammansatt gödsel består av en kombination av minst två av ämnena, ofta alla tre. Fullgödsel är en typ av sammansatt gödsel som inte bara innehåller fosfor, kalium och kväve utan också spårämnen och mikronäring.

Här nedan finns några exempel på viktiga ämnen som växter behöver för att må bra. Om du är osäker på varför dina växter inte mår bra kan du skicka din jord på analys. Om resultatet sedan t ex visar att alla värden är bra utom halten kväve som är för låg kan du köpa konstgödsel som innehåller just kväve och ingenting annat. Tänk dock på att inte överdosera. Växter mår bäst när de växer i välbalanserad jord och att vräka på med något visst ämne kan stjälpa mer än hjälpa.

Fosfor
Fosfor förkortas P, efter det latinska namnet phosphorus. Ingår i NPK-gödsel. Hos en planta som lider av brist på fosfor blir bladen blågröna. Om bristen fortgår bli bladen rödgula och faller av trots att det inte är den tiden på året.

Kalium
Kalium heter kalium även på latin och förkortas därför K. Ingår i NPK-gödsel. Utan kalium kan inte plantan sköta sin vattenhushållning på rätt sätt och det blir svårare för den att klara vintern. De kan inte heller bilda blad som den ska.

Kväve
Kväve heter nitrogen på latin och förkortas N. Ingår i NPK-gödsel. Utan tillräckligt mycket kväve blir tillväxten dålig, plantan blir liten och bladen förkrympta. De äldre bladen drabbas först och blir gula innan de helt faller av.

Järn
Järn heter ferrum på latin och förkortas därför Fe. Om du märker att bladen på din planta gulnar samtidigt som nerverna fortfarande är gröna lider växten troligen av järnbrist. Hos yngre blad kan även nerverna gulna.

Mangan
Mangan heter manganese på latin och förkortas Mn. Hos en planta med manganbrist blir både nya och gamla blad gula mellan bladnerverna. Efter en tid övergår det gula till brunt och plantan tappar sina blad.

Zink
Zink heter zinc på latin och förkortas Zn. Om växter inte får tillräckligt med zink hämmas tillväxten och de vissnar. Ofta kan man se gulvita fläckar på bladen.