Häckar & Häckskötsel

När man väl har hittat och köpt sitt drömhus vänder man nästan omedelbart blicken till trädgården och börjar genast fundera på vad man vill förändra och hur man vill att resultatet skall se ut. Var skall utemöblerna stå, vilka växter skall man ha i hörnorna och skall man kanske anlägga en damm där det står en björk idag? Det är mycket att tänka på och det är då många glömmer bort en utav de viktigaste detaljerna i en personlig trädgård.

En välskött häck är en så pass välintegrerad del i den svenska trädgården att man oftast inte ens lägger märke till att den är där, oavsett om den är flera meter hög eller bara räcker en normallång kvinna till midjan. Trots att häcken egentligen är det första man borde vilja titta på, eftersom den kommer att bli en så ofantligt stor del av helheten, glömmer man helt enkelt bort att den är där, varför finns det nog ingen som vet.

Så när man verkligen har tagit en rejäl titt på häcken, följt den hela dess väg och inspekterat den från rot till topp finns det en bara en väldigt enkel fråga man måste besvara, representerar den här häcken verkligen mig och min personlighet eller kommer jag vilja anlägga en ny?

Att anlägga häckar är inte alls så svårt som man skulle kunna tro, raka linjer och en bra spade räcker lång bit på vägen. Däremot kan det vara lite dyrt vid inköpet så därför är det viktigt att man planerar noga, är säker på exakt hur lång häcken skall vara och vilken sorts växt man vill använda sig av. För att göra ett riktigt bra jobb bör man ta reda på vilken sorts jord man har i trädgården och försöka anpassa den så gott man kan efter den nya häcken som skall planteras in.

Häckar har man oftast runtom sin tomt men det finns också trädgårdar som har häckar även mitt på tomten, dessa är oftast extremt välskötta. Ta det till minnet: häckar behöver inte bara användas för att markera tomtgränsen utan kan även vara konstverk i storlek och form i din trädgård, men det kräver en del arbete.

Att sköta om en häck kan vara ett heltidsjobb, eller så kan det vara inget arbete alls, det är mest upp till vilken häckväxt man har och hur noga man vill att det skall vara. Att formklippa häckarna så att det ser ut som om du har en egen slottspark bakom huset kräver ju givetvis mycket mer arbete än vad en helt opretentiös syrenhäck gör, det är helt upp till dig.

Häckar
Anlägga en häck
Häckskötsel
Häckväxter