Gladiolus

Släkte: Gladiolus
Familj: Iridaceae (Svärdliljeväxter)
Höjd: 70 – 120 cm
Bredd: 50 cm
Läge: Full sol och gynnsamt för luftcirkulation, men ej i direkt vind.
Färg: Alla utom riktigt blå, finns även som tvåfärgad.

gladioluslök

Gladiolus ursprung:

Ursprungligen kommer Gladiolusen från området kring Medelhavet samt Afrika och Asien. Klimatet där är utmärkt för Gladiolus men genom uppkomsten av hybrider växer de nu även utmärkt i Sverige. Gladiolus kallas även sabelliljor och har fått sitt namn från det latinska ordet gladius som betyder svärd. Under romartiden sågs den som en symbol för gladiatorerna som bland annat slogs inne på colloseum i Rom.

Gladiolus information:

Det finns 260 olika arter av Gladiolus och många utav dem fungerar alldeles utmärkt i de svenska trädgårdarna. Gladiolus växer med långa stjälkar som sträcker sig upp mot skyn och svärdliknande blad som sticker ut från marknivån. Med jämna mellanrum på gladiolens stjälk växer det vackra blommor och just därför har Gladiolusna blivit en populär snittblomma. Särskilt uppskattad blir gladiolen som gåva om den kommer från den egna trädgården.

Att plantera Gladiolus:

Lökarna skall planteras på våren 1 decimeter ner i jorden och 1,5 decimeter isär för bäst resultat. Jorden bör vara väldränerad och kan blandas upp med näringsberikad jord precis innan plantering, se dock till att du inte övergöder. Gladiolus trivs bäst i en jord med pH mellan 6,7 till 7. Naturligt gödsel eller löv bör ha blandats i jorden på hösten innan Gladiolusna planteras. Lökar med virus eller bakterieskador får absolut inte sättas i jord, släng dem direkt och plantera de Gladiolus lökar som ser fina ut. Om du inte bor i södra Sverige (zon 1-3) bör du inte plantera gladiolus lökar på hösten då de inte överlever vinter utan istället driva upp dem innomhus på våren och sedan plantera ut dem när klimatet tillåter.

Gladiolus skötsel:

Väl i marken sköter Gladiolus mer eller mindre sig själva fram tills de blommar på sensommaren. I och med att de är utmärkta bukettblommor kan de beskäras utan komplikationer, se dock till att inte göra snittet för långt ner så att du skadar övriga stjälkar. Gladiolus föredrar att vara i luftig jord så övervattna dem inte. Under sommaren kan det vara en idé att gödselvattna lite men många Gladiolus klarar sig utmärkt utan detta. Trips är ett vanligt bekymmer och behandlas med ett vanligt insektsmedel.

Att föröka Gladiolus:

Gladiolus förökar sig genom sidolökar som oftast går alldeles utmärkt att plantera nästa vår. Dock dröjer det några år tills de ger blommor så att odla sina egna Gladiolus kan vara en tidsödande sysselsättning. För de som är mest intresserade av direkta resultat i sin trädgård rekommenderas det att köpa nya lökar om de önskar fler och helt enkelt ge bort sidolökarna till någon med mer tålamod.

Gladiolus övervintring:

Det finns bara ett fåtal Gladiolus som tål den svenska vintern och det bara till växtzon 3 dessutom, även om den ryska sabelliljan klarar sig ända till växtzon 6. De övervintrande lökar bör täckas med något isolerande material och det kan vara en bra idé att titta till dem titt som tätt så de inte fryser upp ur marken. Lyckligtvis finns det en räddning för de Gladiolus som inte tål den svenska vintern. Vid första antydan till frost skall dessa Gladiolus arter lökar grävas upp, sköljas av och torkas. Då löken är torr skall stjälkarna skäras bort och löken förvaras på en kall men frostfri plats, källaren är en utmärkt plats. Dessa lökar kan sedan planteras på nytt nästa vår och ge nya blommor. Om man är rädd för svamp eller mögel finns det medel man kan använda på lökar under vinterförvarin.