Freesia

Släkte: Freesia
Familj: Iridaceae (svärdsliljeväxter)
Höjd: 35 cm
Bredd: 10 cm
Läge: Full sol, alternativt tidvis svag skugga
Färg: Ett flertal nyanser av blå, lila vit, gul, orange, röd och rosa

freesia

Freesia ursprung:

Freesian kommer ursprungligen från södra Afrika men började importeras och odlas i Europa i slutet av 1800-talet. Freesian, som fram till slutet av andra världskriget förblev lite av en doldis, är idag en av Sveriges mest uppskattade snittblommor. Freesia är döpt efter den tyska läkaren Friedrich Heinrich Theodor Frees som var verksam under 1800-talet och idag produceras dessa blommor världen över,enbart i Europa odlas denna vackra blomma på ca 600 hektar och detta innefattar inte alla de freesior som står i olika trädgårdar..

Freesia information:

Trots att det bara existerar runt 15 arter av freesia finns det mängder av variationer att köpa tack vare det fantastiska arbete som gjorts med att skapa hybrider. Idag finns det både stora och små samt enkla och dubbla freesior att välja på så ta din tid när du väljer. Tack vare dess karakteristiska serie av blommor som slår ut efter hand, även i vas, har freesian blivit en väldigt uppskattad snittblomma. Detta och det faktum att de växer bra i den svenska sommaren har också gjort den populär i trädgården. Om man tycker om blommor med starka dofter skall man satsa på röd eller rosa freesia och inte den vita färgen som annars brukar vara ett säkert kort.

Att plantera freesia:

Freesia-knölarna går att köpa året om men bäst för alla är nog att inhandla dem till våren då de precis som många andra lökar och knölar skall planteras på våren. Freesia bör planteras 5 cm ner i jorden och 5 cm ifrån varandra. De trivs bäst i välgödslad och varm jord. Jorden bör vara väldränerad så att knölen inte ruttnar och väl i jorden bör freesian vattnas rikligt.

Freesia skötsel:

Väl planterade är freesia väldigt enkla att hålla eftersom de då endast behöver ett stänk vatten då och då. Att beskära freesia eller ta bort vissna blommor är inget problem alls då de är extremt tåliga, ännu en orsak till varför de har blivit populära snittblommor. Väl i en vas bör freesian placeras svalt och långt bort ifrån eventuella fruktfat då de är känsliga mot etylengas. Blommorna på stjälken kommer slå ut efterhand och med god skötsel kan de stå sig i upp till två veckor.

Att föröka freesia:

Till hösten har freesian bildat sidolökar som kan amvändas nästa vår till att plantera nya freesior. Dessa knölar bör sköljas av och torkas noggrant innan de förvaras tillsammans med de andra lökar och knölar som inte tål den kalla vintern. Det är också möjligt att föröka freesia med frön men det är inget som rekommenderas då det inte är säkert att de kommer att likna sina ”föräldrar”. Dock kan det vara ett roande att försöka om man känner sig lite äventyrlig och vill göra sin trädgård mer personlig.

Freesia övervintring:

Precis som många andra knölar och lökar klarar inte freesian den svenska vintern och måste grävas upp till hösten om man inte vill att de skall frysa sönder. Med tanke på att freesian planteras så pass grunt går det inte riktigt att vänta till efter första frosteneftersom det dåt redan vara för sent. Väl uppe ur marken bör knölarna sköljas av och torkas noggrant, om någon knöl ser ut att vara angripen av sjukdom skall den slängas omedelbart. Det är ingen idé att den ligger och smittar ner andra lökar runtomkring sig. När detta är klart är det bara att placera lökarna på en torr och sval plats för vinterförvaring. Om man är orolig för mögel finns det medel att köpa som motverkar detta, fråga hos din lokala trädgårdshandel och de kan garanterat hjälpa till.