Krusbär

Krusbär växer på buskar som blir upp emot en meter höga, men det finns de sorter som endast växer på en stam. För det mesta är grenarna på plantan taggiga, men sorter av taggfria krusbärsbuskar går också att hitta. Vilda krusbär hittar du ofta växande i glesa skogar och i backar. Vilda krusbär är i Sverige ursprungligen förvildade, men nu för tiden är de oftast helt naturaliserade. De vilt växande krusbär som finns hittar du vanligtvis i södra och mellersta Sverige, men det går även att hitta dem i södra delen av Norrland. Det var i slutet av medeltiden som den första odlingen av krusbär började ta form i Sverige.

röda krusbär

Krusbär är en busksort med tre upp till femflikade blad och den ger välsmakande ofta borsthåriga frukter. Vissa krusbärssorter ger dock något sura frukter. Om du själv vill odla krusbärsbuskar gör det då i ett varmt luftigt läge. I och med att du planterar den luftigt kan Mjöldagg hållas borta från plantan.

Jorden plantan sätts i bör innehålla mulljord och vara vattenhållande. Krusbärsplantan behöver mycket näring. Men var som med alla bärväxter varsam med kvävegödsling. Krusbär sätts med fördel under hösten eller tidigt innan tillväxten börjar på våren. Avståndet mellan buskarna lägger du på 1,5 meters. Täck helst över marken med något fuktighetsbevarande så att fuktigheten i jorden bibehålls. Vattna plantan med rikligt av vatten och klipp av grenarna en bit, för att få bättre förgreningar. Blomningen sker vanligtvis från maj till juni och för att öka fruktsättningen kan du odla ett par olika sorter tillsammans med varandra.

Vill du föröka dina plantor gör du det genom att lägga ner en utstickning mot jorden. Lägg därefter en sten eller liknande på grenen för att hålla den på plats och täck över med lite jord, ta inte mer än att skottspetsen syns en bit över marken. När våren sedan kommer bör det under den nya plantan vuxit ut ett eget rotsystem och den kan försiktigt lossas från sin modersplanta och planteras på ett nytt ställe, som en egen växt.

Krusbär angrips inte sällan utav krusbärssteklar som är gröna larver. De äter gärna snabbt upp bladen på plantan, håll därför koll på dina buskar. Det går att upptäcker dessa larver och plocka bort dem innan de hinner gör någon större skada på plantan.

Vanligtvis blommar plantan någon gång mellan april och maj med små blommor. Blommorna hänger ner från bladen och sitter antingen ensamma eller i par tillsammans. Dessa kronblad är små och vita. Själva krusbärets frukter mognar oftast inte förens i juli månad och har då en vanligen gulgrön eller lila färg.

Skörda krusbären vart efter de är mognar. De serveras oftast råa och har då en stark färg och är söta i smaken. Det går även att frysa in krusbär och tina upp dem vid ett senare tillfälle.

krusbär