Vita vinbär

Vinbär är en av de trädgårdsväxter de flesta i Sverige har någon form av relation till. Vita vinbär är lätta att odla och bären går de att använda till mycket efter när man har skörtat dem. Vinbärsbuskarna växer sig ganska stora. De blir både höga och breda. Det går mycket bra att använda som en häck i trädgården. Vitvinbär är mycket näringsrika och rika på C-vitamin.

Det finns förutom Vita vinbär även röda och svarta vinbär.

Om du planterar egna vinbär så skall du se till att plantera plantan i ett varmt luftigt läge.
Sätt plantan i en mullrik jord som håller kvar vattnet i jorden. Vita vinbär kan dock odlas på i stort sätt alla sorters jordar. Bäst skörd får du dock om jorden du planterar inte är för lerhaltig eller innehålla allt för mycket sand. Tillför stallgödsel och även kompost i jorden innan du planterar och se efter att jorden har en PH halt som ligger runt 6,5. Plantera vitvinbär relativt djupt ner i jorden och ha ett plantavstånd runt 1,5 meter mellan buskarna. Vill du plantera vitvinbär som en häck kan du minska avståndet mellan buskarna till 75 cm. Buskarna sätter du på våren innan tillväxten har börjat. Det går även bra att plantera plantan efter sommaren. Bor du i södra Sverige är det bäst att sätta på hösten.

Blomningen sker tidigt på våren medan det fortfarande finns frost.

Det är viktigt att du vattnar plantan ordentligt och ser till att den aldrig torkar ut under tiden den växer. För att behålla markens fuktighet kan du täcka över marken.

För att få en bättre förgrening på dina vitvinbärsbuskar bör du klippa in grenarna lite. Du kan ta hjälp av en sekatör, sax eller kniv till detta. Beskärning av din vitvinbärsbuske görs bäst under hösten. Ansa bort de grenar som är gamla, svaga eller växer ner emot jorden. Busken bör hela tiden hållas luftig, eftersom den mår bäst av det och ger på så sätt en bättre och större skörd, där du får sötare smak på bären.

Se till att inte beskära den för hårt. En hård beskäring går bara att göra på svarta vinbärsbuskar. Men eftersom vita vinbärsbuskar ger frukt på tvååriga skott bör du beskära med måtta. Beskär den omkring en fjärdedel, inte mer.

För att föröka vinbärsplantan kan du lägga ner en ranka mot jorden, så att skottspetsen kommer ovanför jorden. Tyng därefter ner den med en sten så den inte rör sig och täck med lite jord. Detta görs på våren eller under sensommaren. Året efter har det skapats ett nytt rotsystem på grenen och du kan avlägsna den från modersplantan.

Vinbär skördas efterhand de är mogna och ätas med fördel som de är.