Blåbär

Blåbär är en vanlig bärsort i Sverige och känns igen på de blåfärgade små bären. Vanligtvis kan du hitta vilt växande Blåbär i skogen där de växer på små buskar med gröna blad, höjden på busken är vanligen mellan 15 och 40 cm. Inom botaniken är blåbär egentligen ett dvärgträd. Blåbär är väldigt rik på så kallade antioxidanter, som bland annat sägs förebygga hjärt- och kärl sjukdomar De är även rika på vitaminer, mineraler och annat nyttigt. Vissa forskare menar att man kan hålla sig frisk bara genom att äta en näve blåbär varje dag. De sorterna vi odlar här i Sverige är för det mesta amerikanska sorter som skiljer sig från de blåbär som växer som ris.

Vanliga blåbär är ett lövfällande ris som blir flera år gammal och växer oftast i skogar och då i stora mängder. Grenarna på blåbärsriset har en vintergrön färg och till formen är de kantiga. Det gör att blåbärsriset lätt går att känna igen, även vintertid. Tillskillnad från lingonblad som är läderartade är blåbärs blad istället tunna och skarpa med en fint skuren kant. Blåbär har vanligtvis en blomperiod mellan maj och juni månad. Blommorna på riset hänger ensamma ner från skaftet på vecken av bladen. Blommans krona är nästintill klotrund i formen och färgen går i rödaktigt och blekt grön. Blåbären har vanligtvis en mognadsperiod mellan juli och augusti. Under den perioden har de inte sällan en blådaggig färg och ibland även blanksvart färg på skalet. De blanksvarta bären har även fått namnet skomakarbär. Inte sällan förväxlar man blåbärsriset med en sort av namnet Odon. Odonväxten har nämligen också bär som är blå i färgen och fäller sina löv. Men tittar du närmare på risets grenar kommer du att märka skillnad, eftersom Odon är försett med runda grenar som går i färgen gråbrun. Färgen på bladen skiljer dem också åt. Odon har blågröna blad som är rundade i spetsen.

De finns sorter av blåbär, så kallade hybrider, som har korsat sig med lingon och bildat en ny växt. Men dessa hybrider är ytterst ovanliga.

I Sverige är blåbär en av de vanligaste växande växterna och går att hitta i nästintill alla skogar och även upp i fjälltrakterna i norr. Har du blåbärsris hemma i din trädgård behöver riset ingen särskild skötsel, eftersom den då är vildväxande och klarar sig själv. Det finns även trädgårdssorter du kan odla och dessa sorter kräver viss skötsel.