Smultron

Smultron är en ört som blir flera år gammal.  Växten kan bli upp till två dm hög och den förökar sig genom att bilda avläggare eller utlöpare ovanpå jorden. Smultronblad är små, ovalformade och är trefingrade med en yttre taggig kantrad. Smultron går att hitta över i stort sett hela landet från söder till norr, dock är den mer sällsynt i fjälltrakterna. Den vilda sorten av smultron har fått det enkla namnet skogssmultron. Oftast växer den i hagar eller på ängar. Men det går även att hitta smultron i skogsbryn, i vägrenar och på hyggen.

De smultron man vanligtvis odlar är en sort som heter månadssmultron, men de kallas ofta kort och gott för smultron. Eftersom smultronens bär är så små i storlek drar sig många för att själva odla smultron. Men efter många olika korsningar har det nu uppkommit sorter som ger större bär och även har andra färger än den vanliga mörkröda färgen. Smultronplantan har sin blomningstid från maj månad till slutet av juli. Blommorna är vita och tvåkönade. Blomstjälkarna är något håriga och tilltryckta. Själva smultronets bär hör till de så kallade skenfrukterna och mognar mellan juli och augusti. De ger dock ofta bär ända till frosten kommer. De verkliga frukterna är egentligen de små kärnorna som du hittar fästa på smultronskalets yta.

När du odlar smultron bör marken vara mullrik och ha ett pH-värde på ca 6,5. Best resultat ger den om plantan odlas på en lugn och solig plats. Rensa bort allt ogräs. Det är sällan smultron drabbas av någon form utav skadedjur eller av sjukdom, det gör att smultron är relativt lättodlade. Jorden bör du blanda med stallgödsel eftersom det ger planteringsjorden den näring och mullämnen plantan behöver.  Smultron bör inte planteras ner för djupt i jorden. Om du odlar smultronen för bärens skull bör du sätta dem med ett planteringsavstånd på omkring 30 cm emellan plantorna och omkring 60 cm mellan raderna. Vattna ordentligt efter att du planterat växten. Smultronen skördas sedan efterhand de blir mogna och serveras med fördel precis som de är.