Åkerbär

Åkerbär blir flerårig och räknas till örter. Växten blir uppemot två decimeter i höjd och den har en så kallad krypande jordstam. Skotten växer upprätta och den bildar till skillnad från många andra liknande växter inte utlöpare. Stjälkarna är tagglösa och bladen är indelade i tre fingrar. Åkerbär hittar du oftast i de nordöstliga delarna av Sverige och är troligen allra vanligast i de norra landskapen, men det har förekommit exemplar ända nere i Östergötland. Det är dock sällsynt att hitta åkerbär i den södra delen av Skandinavien och det är ännu svårare att hitta den i de södra delarna av Sverige. Det går att hitta Åkerbär i hela Finland och åkerbäret är väldigt utbredda i Ryssland, Sibirien och i Nordamerika. Åkerbären har en blomtid runt juni och juli.

Både han och hon blommor finns på samma planta, men trots detta är blommorna enkönade och självsterila. Frukterna är mörkt brunröda, mörkröda eller svartröda i färgen och är mycket aromatiska i smaken. De kan liknas vid en blandning av hallon och Smultron i smaken. Bland annat används de skördade Åkerbären till sylt och i likörer.

För det mesta börjar mognaden av Åkerbär att ske i augusti. Åkerbärets trefingrade blad kan ibland misstas för att vara ett av stenbärets blad. Skillnaden mellan dessa är dock att stenbär bildar utlöpare. Dess trefingrade bladskivor är för det mesta nästintill rutade i formen. Åkerbär är hybrider och i vissa fall har den korsat sig med hallon och bildat en blandsort mellan dessa två sorter.

Oftast hittar man Åkerbär på fuktig gräsmark, i vägrenar och skogslegor, men även i snår och i diken. Den här härdiga sorten går givetvis även att odla själv. De vill bli planterade i en jord med ett lågt pH-värde. Tyvärr blir inte de egenodlade åkerbären lika smakrika som de riktiga åkerbären som växer i det vilda. När du satt din planta kommer det årligen att växa upp nya skott från stammar under jorden. Under hösten kommer de att vissna och växtens blomning inträffar vanligen i juni och omkring en månad senare har du fått mogna bär på din planta. Ett måste för att få bär på plantan är att man plantera olika sorters allåkerbär tillsammans med varandra.

Plantera i en porös och vattenhållande jord och blanda även gärna i brunnen stallgödsel och lite torv i jorden. Däremot bör jorden inte blandas med kalk. Allåkerbäret växer bäst med ett lågt pH-värde i jorden. Platsen bör vara skyddad från kraftig blåst och det gör heller ingenting om stället du planterar på är i ett skuggigt läge. Genom att skilja på de underjordiska utlöparna från sin moderplanta kan man på det sättet lätt bilda nya plantor.

Sedan dröjer omkring tre år innan det går att skörda bären. Det är dags att skörda bären när de är mjuka och glansiga i skalet.