Aprikosträd

aprikos

aprikos

Från början kommer frukten från den Central delen av Asien, där frukten fortfarande är vilt växande. De går att spåra den i Asien ungefär 4000–5000 år bakåt i tiden. Runt Medelhavsområdet började man däremot inte odla Aprikos fören för 2000 år sedan. Högst produktion finner man idag i USA och i Sydeuropa. Det går självklart att äta frukten rå som den är men den används främst i form av torkad frukt. När frukten är mogen och du plockar aprikosen från träden är den mycket saftiga och aningen sötsyrlig i smaken. Aprikosers hållbarhet är kort.
Frukterna är även ytterst känsliga för att bli utsatta för stötar och tryck. När de odlas och säljs för export skördar man därför frukterna innan de ä mogna, för att på så sätt vara mogna vid leveransen. Nackdelen vid den här tidiga skördningen och behandlingen är dock att aprikosen till skillnad från exempelvis persikan tappar en del av sin smak och även arom vid så kallad eftermogning.

Frukten är som persikan luden i skalet men frukt kärnan är slät hos aprikos. Fröna inuti kärnan används bland annat när man gör likör och de fungerar även som ersättning för mandlarnas kärnor i marsipanmassa. I kärnorna finns även en eftertraktad olja som man pressar ur kärnorna.

Om du själv vill odla aprikos bör det göras i fet jord och för att odlingen ska fungera behövs mycket värme. För att de ska trivas bör du tillsätta kalktillskott och massor av kompostjord på planteringsplatsen. Bestämmer du dig för att odla dina aprikoser i en kruka bör du för att behålla vattnet bättre även tillsätta en liten mängd lera i jorden.

Det är en bra ide att plantera aprikos mot en vägg i söderläge för att ge dem ett gynnsamt klimat. Ett av problemen när man odlar aprikos är att de doftande blommorna slår ut tidigt på året, redan i mars och fram till i maj. Det gör att de ofta riskerar att bli skadade av frosten och att det finns få insekter att pollinera dem. Odlar du aprikos inomhus behöver de handpollineras för att sätta frukt och det kan du göra med hjälp av en pensel. Utomhus däremot sköter insekter pollineringen och eftersom de är självbefruktande kan de planteras ensamma. Tidiga blommor kan med fördel handpollineras.

När du beskär dessa stenfruktträd är det ytterst viktigt att tänka på att de bara blommar på förra årets ved. Aprikosens blad- och blomknoppar växer i grupper om tre och har 50 cm långa skott.

Beroende på hur temperaturen är under försommaren mognar frukterna olika fort. Men vanligtvis går det att förvänta sig mogna frukter från i juli till mitten av augusti. Så snart frukterna börjar mjukna kan du skörda dem. Var noggrann med att inte klämma på dem för ofta och de får inte bli övermogna och falla av trädet.