Buskblåbär

Buskblåbär är en relativt ny sort för oss i Norden. De blåbär vi är vana vi att se växer på små buskar som endast är 15 – 40 cm höga. Men från Nordamerika har vi fått en annan planta, de så kallade buskblåbären skiljer sig något från våra svenska blåbär. De planterade blåbärsbuskarna ger större buskar, uppemot en meter höga. De odlade amerikanska blåbären är liksom de vilda svenska bären blåa i färgen men har ett vitt fruktkött och smakar sött. Alla som ätit vanliga vilda blåbär vet att blåbär lätt färgar av sig, något du slipper med de odlade blåbären.

Självklart finns det nackdelar med att odla egna buskblåbär. De är inte lika härdiga mot temperaturer som de ute i det vilda.. När du sätter blåbärsplantor bör det därför göras på ett varmt ställe. Men de som bestämmer sig för att plantera buskblåbär blir inte besvikna, de är lättodlade och har ren god smak Även om man hittar ett bra ställe kan man inte odla de amerikanska blåbären högre upp än zon III. Blåbärsplantan trivs bäst i sol och värme men det går att odla den i halvskugga. Det är viktigare att se till att platsen för odlingen är luftig. Blåbär mognar relativt sett sent och om året har en kall temperatur blir skörden försenad och dåliga bär ofta resultatet.

Jorden du väljer bär ha ett så lågt pH-värde som 4,0-5,0 för att plantan ska trivas. Se till att jorden är vattenhållande och tillsätta mycket okalkad och ogödslad torv i jorden. För att få bättre bildning utav skott sätter du plantorna aningen djupare än de tidigare stått och efteråt vattnar du plantan med rikligt med vatten. Dessa planterade plantor växer snabbt och blir relativt stora, så se till att du vid planteringen håller ett avstånd på åtminstone 1,5 meter mellan varje planta. Efter planteringen tillsätter du ytterligare torv som så sakta sjunker ner i jorden. Klipp därefter ner buskarna till en höjd av 2-3 dm. Det hjälper till att stimulera tillväxten utav nya skott. När det första året har gått tar du bort de gamla grenarna och även de grenar som inte ses växa i uppåtgående riktning.

Bären kommer på fjolårets skott. Vill du föröka blåbärsbusken gör du det på sommaren genom sticklingar från ettårsskotten. Du klipper av skottet precis under en knopp så att de bildar små bitar på 20 cm. Därefter sätter du ner skotten i jord, med 5 cm kvar som sticker upp. Efterhand kommer sticklingarna att rota sig i jorden. Det är viktigt att jorden hela tiden hålls fuktig.

Blåbärsbuskar blommar vanligtvis mellan maj och juni. Ett måste för att det ska bildas och växa odlade blåbär är att det odlas flera blåbär tillsammans. Självklart finns det sorter som kan odlas för sig själva, men de är mer sällsynta. Blåbär angripas inte ofta av skadedjur eller sjukdomar och de skördas efterhand de är mogna.