Beskära fruktträd

Innehåll:

Har du ett fruktträd på tomten så vet du troligen om att man bör beskära det emellanåt. Att beskära ett fruktträd är långt ifrån ett enkelt företag, vissa påstår att det är något man lätt gör själv men dessa har troligen skadat sina träd mer än vad de egentligen vet om. Självklart kan man beskära sitt träd själv och fruktträd är väldigt förlåtande när det kommer till misstag. Men om du vill göra det rätt och se till att trädet mår bra av det kommer du både få studera och lära under en längre tid. Ingen kan bli bra på att beskära fruktträd bara genom att läsa om det, det kräver erfarenhet och eftertanke innan man kan bli riktigt duktig.

Beskära eller inte

Vad man först bör tänka över är varför man planerar att beskära sitt fruktträd. Om det är så att någon har sagt att man måste göra det eller att man vill göra det bara för att folk hela tiden pratar om att beskära fruktträd kan man lika väl låta bli. Att beskära ett fruktträd är att skada trädet något för att kunna styra och kontrollera dess fruktproduktion. Det är verkligen inte så att trädet kommer att dö, eller ens ta skada, om man låter bli att beskära det. Det enda som händer är att det kommer att bära normalt mycket frukt för just den typen av fruktträd. Alla växter och träd klarar sig alldeles utmärkt för sig själva så länge inget extremt händer, och det gäller även fruktträd. Om det däremot är så att man vill forma sitt fruktträd så att det skall se snyggt ut eller för att öka fruktproduktionen är det aktuellt att prata om att beskära någonting. Givetvis bör man ta bort döda grenar och dylikt från fruktträdet men det är mer sunt förnuft än en fråga om kvalificerad beskärning.

Beskära fruktträd – Tid och verktyg

Precis som det finns en tid och plats för allting finns det även tid och verktyg. Innan man ens funderar på att beskära gäller det att man har tre viktiga hjälpmedel, en sekatör, en beskärningssåg och en stege. Beskärningsverktygen skall helst förvaras separat, inte användas till något annat än fruktträden och rengöras noga mellan gångerna. Att använda smutsiga verktyg skulle vara som om en kirurg använde en rostig skalpell, det är helt enkelt inte tillåtet. Många säger att fruktträd måste beskäras en gång om året men det är inte alls sant, de flesta fruktträd kan behöva beskäras årligen men det är långt ifrån ett krav. Det kan rent av vara positivt att låta fruktträdet vila vartannat år. Unga fruktträd bör beskäras tidigt på våren, nästan på gränsen till vintern, medan äldre träd helst beskärs på sommaren. Stenfruktsträd som till exempel plommon och körsbär bör beskäras till hösten. Dessa skillnader beror på att olika träd är olika känsliga och läker som allra bäst vid olika tider på året. I en perfekt värld skulle man kunna beskära alla fruktträd under den tidiga våren men så är det alltså inte.

Beskära fruktträd – Välj grenar

Det är ingen idé att ljuga, det är svårt att beskära fruktträd och om man inte känner sig bekväm med det skall man absolut inte tveka med att anställa hjälp. Att se någon annan beskära ens träd kan ge en den lilla erfarenhet som krävs för att göra det själv nästa gång. Om man nu tänker göra det själv bör man först och främst ge sig på skadade och döda grenar, de skall bort från trädet och kan användas som ved. När det är gjort kommer besväret med att välja ut vilka grenar som skall bort och vilka man skall behålla, det gäller att välja med omsorg. Det är viktigt att tänka på funktionen trädets grenar har och klippa så att grenarna skuggar varandra så lite som möjligt. Unga träd skall snarare formas än beskäras för fruktproduktion, behåll runt fem huvudskott som växer ifrån varandra från stammen. Dessa kan formas med rep eller klädnypor som tas bort året efter. Äldre träd beskär man för föryngring och fruktproduktion, inåtväxande skott skärs bort för att inte göra trädet för tätvuxet. Huvudregeln är att man behåller lika många växande som fruktbärande skott. Dessa skiljer man lätt åt på det att fruktbärande skott har små ”kuddar” på sig, något som växande skott inte har. Vattenskott är smala snabbväxande grenar som sträcker sig rakt upp mot skyn och dessa skall man vara väldigt försiktig med. Anledningen till att de växer fram så fort är att fruktträdets bladmassa är för liten för att ge trädet tillräckligt med solenergi, detta sker oftast i samband med större förändringar som då en större gren dör eller kapas. Man måste alltså låta trädet sakta anpassa sig samtidigt som man skär bort vattenskotten över en period på flera år. Att skära bort allihop på en gång är ett missförstånd och gör bara att trädet bildar ännu fler vattenskott för att överleva.