Kummin

Innehåll:

Populärnamn: Kummin
Vetenskapligt namn: Carum carvi
Familj: Apiaceae
Typ av växt: Kryddväxt

kummin

Beskrivning

Kummin påminner mycket om hundkex. Kummin är en tvåårig växt. Första året används för att samla in näring som lagras i roten, medan år två ägnas åt blomning. Blommorna är vita och sitter i flockar. Om kummin inte lyckas samla in tillräckligt med näring under det första året kommer den inte blomma under år två, utan fortsätta samla in näring tills den är redo. Efter blomningen dör kummin.
Vildkummin har mindre frön än den odlade varianten.

Storlek: Höjd 50-100 cm, bredd 20-30 cm. Vild kummin blir sällan över 30-50 cm.
Växtzon: I-VI

Kummin användning

Både blad, frön och rot kan användas. Kummin har traditionellt använts både som krydda och läkeväxt. Bladen påminner något om persilja i smaken och ska helst skördas medan de fortfarande är späda. Roten kan kokas och användas som de flesta andra rotfrukter. Kumminfrö används i Sverige framförallt i bröd, kakor och snaps, med i Tyskland och Österrike hittar man kummin i allt från grönsaksinläggningar till ostar och korvar. Kümmel är en söt likör smaksatt med kummin som tros ha skapats i Holland men numera produceras framförallt i Tyskland och Ryssland.

kummin frö

Jord/läge

Kummin mår bäst på en öppen och solig växtplats. Jorden ska vara lucker och näringsrik så att roten kan bli riktigt stor. Undvik lerjord och använd istället jord som innehåller mycket kompost, planteringsjord och/eller sand.

Kummin Skötsel

Tänk på att kummin påminner mycket om vanliga svenska ogräs när den växer upp, så om du vill vara säker på att inte råka rensa bort den bör du så i jord som är fri från ogräs. Kummin kan angripas av kumminmalens larver. Begränsa skadan genom att klippa bort angripna delar.

Förökning

Kummin kan självså sig om man låter den blomma. Om du sår själv bör du placera fröna 2 cm ned, helst i jord som förbättrats med kompost eller långsamverkande gödsel.

Övrigt

Kummin har använts av människan under mycket lång tid. Man har t ex funnit kummin i Egyptiska gravkammare och längs Sidenvägen mellan Kina och Medelhavet.