Basilika

Innehåll:

Populärnamn: Basilika
Vetenskapligt namn: Ocimum basilicum
Familj: Lamiaceae
Typ av växt: Kryddväxt

basilika

Beskrivning

I hemlandet Indien är basilikan en flerårig växt, men hos oss i Sverige är den ettårig utomhus. Bladen är breda och saftiga, gröna eller purpurfärgade, och mycket goda att äta. Det finns många olika sorters basilika, och vissa har krusiga eller fransiga blad. Blommorna är alltid ätliga och kan ha färgerna vit, rosa eller purpur.

Storlek: 20-50 cm hög, 20-50 cm bred
Växtzon: Ettårig växt, planteras i varma lägen
 

Användning

Ätbara blommor och blad. Skördas hela sommaren. Basilika kan användas på många olika sätt när man lagar mat och är flitigt använd i grytor, soppor och sallader. Basilikans smak är underbar i kombination med tomat. Klassisk pesto alla genovese består av basilika, vitlök, olivolja, pinjenötter, salt och riven hård ost, t ex Parmigiano Reggiano. Tänk på att inte tillsätta basilikan för tidigt när du lagar varm mat.

basilika användning

Jord/läge

Full sol. Väldränerad fuktig sol.

Basilka Skötsel

Det är viktigt att basilikan får stora mängder vatten. När en frösådd basilika har fått sex blad kan man klippa av den precis ovanför bladpar nummer två. Detta gör att basilikan grenar ut sig och blir redo att skörda fortare.

Förökning

Fröså inomhus på våren och plantera sedan om till krukor eller skyddad köksträdgård.

basilika planta

Övrigt

Basilikan började användas som kryddväxt i Indien och bruket spred sig därifrån genom Asien och Europa för över 4000 år sedan. Det finns många olika sorters basilika att välja mellan, och de olika varianterna skiljer sig åt när det gäller färg, form och smak. Du kan t ex få basilikablad som smakar citron, kanel och lakrits. En av de härdigaste varianterna är klotbasilikan som har ett kompakt växtsätt och mycket små blad.

För att hålla skadedjur som angriper tomater borta kan man plantera basilika och tomater nära varandra. Basilika håller även andra insekter borta och är därför en ideal växt för uteplatser och balkonger, särskilt om man väljer citronbasilika.