Mejram

Populärnamn: Mejram
Vetenskapligt namn: Origanum majorana
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Mejram är en buske från Indien, men i Sverige klarar den sällan vintern utan blir ettårig. Bladen är små, gröna och ludna. Mejram är nära släkt med kungsmyntan, Origanum vulgare, som växter vild över hela Europa.

Storlek: Höjd 20-50 cm, bredd 15-20 cm

Växtzon: Alla zoner
 
Användning: Hos mejram är det framförallt de färska bladen som används i köket, men det går att använda både blommor och frön också. Eftersom mejram har en så mild smak ska man inte tillsätta den för tidigt i matlagningen eftersom den då kan försvinna innan rätten är färdig. Var inte rädd att låta hela blommande grenar av mejram koka med mot slutet när du gör soppor, såser, grytor och liknande istället för att bara använda bladen. I Sverige används mejram (och då vanligen bara bladen) framförallt i ärtsoppa. Mejramolja kan användas både i köket och vid tillverkningen av väldoftande produkter såsom tvålar och parfym. Man kan göra sin egen kryddade olja och vinäger med hjälp av mejram, och använda det för att t ex smaksätta sallader och potatisrätter.

Jord/läge: Mejram mår bäst på en växtplats som är både varm och får full sol. En upphöjd bädd rekommenderas. Jorden ska vara lucker och väldränerad, och helst innehålla mycket näring.

Skötsel: Svampsjukdomar hos mejram är vanligen orsakade av att jorden är för kompakt och fuktig. Skörda direkt, och välj en bättre växtplats nästa gång eller förbättra jorden. Det är också viktigt att se till att blad inte kommer i kontakt med jorden, särskilt inte när det är lite kallt ute.

Förökning: Frösådd. Mejram är inte bra på att konkurrera med ogräs så man måste vinnlägga som att den jord man sår i är ogräsfri. Förkultivera gärna fröna inomhus.

Övrigt: Mejram fördes till Sverige av munkar under medeltiden.