Gräslök

Innehåll:

Populärnamn: Gräslök
Vetenskapligt namn: Allium schoenoprasum
Familj: Alliaceae
Typ av växt: Kryddväxt

gräslök

Beskrivning

Gräslöken är en flerårig kryddväxt. Bladen är långsmala, trinda och ihåliga. Blommar i Sverige med violetta, rödvioletta eller vita (ovanligt) blommor under juni månad. Blomställningen är toppställd och har inga groddknoppar. Blommorna är formade som bollar och blir cirka 1 cm långa. Lökarna är formade som smala koner och blir cirka 2-3 cm långa och 1 cm breda. De växer i täta kluster från rötterna. Gräslökens frön ligger i små kapslar med tre valv i varje.

Det finns flera olika sorters gräslök i Sverige vilka skiljer sig åt till utseendet, t ex jättegräslök (Allium schoenoprasum var. sibiricum), alvargräslök (Allium schoenoprasum var. alvarense Hyl.), och skärgårdsgräslök (Allium schoenoprasum var. jurmoënse). I kryddträdgårdarna är trädgårdsgräslök (Allium schoenoprasum var. schoenoprasum) vanligast.

Storlek: Upp till 3-5 decimeter hög
Växtzon: I-VI

Gräslök användning

Gräslök är en omtyckt kryddväxt som används i en lång rad traditionella nordiska rätter. Det är de långa, ihåliga bladen som används. Toast skagen blir t ex extra god om man blandar ned dill och gräslök och majonäsen, och på smörgårdbordet är det vanligt att man träffar på rätter som gravad strömming med gräslök och senap. Gräslök är också en viktig ingrediens i många sillinläggningar och används ofta som smakrik dekoration på ägghalvor. Normalt står även en skål med finhackad gräslök på smörgåsbordet som alla kan förse sig ur efter behag, i alla fall sommartid.

gräslök knippen

Jord/läge

Gräslöken gynnas kalkrik jord och hittas ofta växandes vild längs strandklippor samt på Ölands och Gotlands alvar. Klarar sig bra på torra ställen. Full sol rekommenderas.

Skötsel av gräslök

Under vintern dör löven, men växten lever kvar tack vare den underjordiska löken. Nästa vår kommer det nya blad igen. Om din gräslöksplanta börjar se gammal ut kan du klippa ned den till 2-5 cm.

Förökning

Frösådd. Man kan grodda fröna inomhus (15-20 grader C är idealt) innan man planterar ut dem. Det går också att dela plantorna och på så sätt få mer gräslök i trädgården.

gräslök Allium schoenoprasum

Övrigt

Allium tuberosum brukar på svenska kallas för kinesisk gräslök, men den smakar snarare mild vitlök än gräslök.

gräslök blomma