Pepparrot

Innehåll:

Populärnamn: Pepparrot
Vetenskapligt namn: Armoracia rusticana
Familj: Brassicaceae
Typ av växt: Kryddväxt

peppartrot

Beskrivning

Flerårig ört med stora blad och en kraftig rot

Storlek: Bredd 50-100 cm, höjd 70-140 cm
Växtzon: I – VI

Peppartrot användning

Det finns flera olika sorters pepparrot som skiljer sig åt, framförallt till utseendet. I Sverige används pepparrot framförallt råriven och blandad med lätt vispad grädde. Denna sås serveras till bland annat rökt kött och fisk. Själva bladen kan blandas ned i en sallad och tillför en skarp, pepprig smak. Undvik att värma upp rot eller blad eftersom de lätt tappar smak då. Pepparrot hör inte hemma bara i mat, utan även i dryck och är till exempel en viktig ingrediens i drinken Bloody Mary.

Om du inte lyckas få tag på wasabi kan du använda pepparrot som substitut när du gör sushi. I Japan heter pepparrot just ”Western wasabi” och det händer att den färgas grön och används i sushi för att göra den maten billigare. I Östeuropa används pepparrot för att göra en vinägersås som kallas chrain eller hrean eller torma och äts till kokta fiskbullar. Om du

pepparrot rot

Jord/läge

Pepparroten mår bäst om den planteras på en egen växtplats där den kan få full sol. Eftersom pepparrot sprider sig så lätt är det vanligt att avgränsa växtplatsen med cementgräns, eller välja en avskild del av trädgården. Jorden ska helst vara lucker så att rötterna kan växa sig stora och inte heller sitter fast så hårt när de är dags att dra upp dem ur jorden.

Pepparrot skötsel

Om man vill få riktigt stora rötter kan man gräva upp alla rötter på hösten och placera dem i fuktig sand under vintern. När våren kommer planterar man ut dem igen. Detta är inte nödvändigt, men gör rötterna större och slätare.

Förökning

Pepparrot sprider sig enormt lätt, så det brukar räcka att be en granne om att få gräva upp en av dennes plantor. Putsa bort eventuella sidorötter och plantera huvudroten i en djup grop. Sidorötterna kan också planteras.

Övrigt

Pepparroten var känd i Egypten redan kring år 1500 f. Kr. och är också en viktig del av den judiska mattraditionen. I Grekland ska oraklet i Delfi enligt legenden ha sagt till Apollo att pepparroten var värd sin vikt i guld. Under medeltiden blev pepparroten en viktig smaksättare av kött i Tyskland, Storbritannien och Skandinavien.

pepparrot planta