Dill

Innehåll:

Populärnamn: Dill
Vetenskapligt namn: Anethum graveolens
Familj: Apiaceae
Typ av växt: Kryddväxt

dill

Beskrivning

Dill har finflikiga blad som är mycket aromatiska. Bladen är blågröna och kan plockas hela sommaren. Dillen får små, gula blommor som sitter samlade i klungor, så kallade dillkronor. Dill är en ettårig art.

Storlek: 15-20 cm bred, 60-90 cm hög
Växtzon: Alla zone

Användning av dill

Både dillblad, dillkronor och mogna frön används i maten. Dillkronorna har en given plats i kräftkoket, medan dillblad kokas ihop med potatis under hela säsongen. Mogna dillfrön är vanliga i olika inläggningar, men man får vara försiktig för deras smak är mycket mer intensiv än den man får från dillblad och dillkronor. Klimatet påverkar dillens smak och för många nordbor är dill odlad i varmare klimat inte alls något godtagbart substitut för den dill som odlas på kyligare breddgrader.

Jord/läge

Dill mår bäst av fullt solljus. Jorden ska vara näringsrik och väldränerad.

Dill Skötsel

Dillen är känslig mot bladlöss så man bör hålla koll på sin dill så att man upptäcker angrepp på ett tidigt stadium. Bladlöss kan bekämpas med såplösning. Som tur är lockar blommande dill till sig många insekter som gärna äter både nektar och skadeinsekter. Lök, kål, broccoli och sallad växer bättre om den planteras ihop med dill. Däremot bör man aldrig kombinera dill och morötter eftersom de kan sprida skadedjur till varandra.

dillblommor

Förökning

Sås på friland i april eller maj. Dill gror bäst i svalt väder, men jorden måste vara väluppvärmd innan man planterar utomhus. När man väl planterad dill en gång självsår den sig lätt.

Övrigt

Det finns dillsorter som utvecklats för att ge extra mycket blad respektive extra mycket dillkronor, så om du använder den ena delen av växten mer än den andra kan det vara idé att se till att du får rätt dillvariant till ditt trädgårdsland.