Mynta

Innehåll:

Populärnamn: Mynta
Vetenskapligt namn: Mentha spp.
Familj: Lamiaceae
Typ av växt: Kryddväxt

mynta

Beskrivning

Släktet Mentha innehåller cirka 25 olika arter, så det finns många myntor att välja mellan. Både doften och smaken skiljer sig åt från art till art, och det samma gäller utseendet. Alla myntor har upprätta stjälkar. Blommorna är vita, rosa eller purpur och sitter i små täta ax. Myntorna är fleråriga.

Storlek: Bredd 20-40 cm, höjd 10-120 cm
Växtzon: I – II (IV) beroende på sort

Mynta användning

Användningen beror på vilken art du planterar. Pepparmyntan har starkast smak och finns i många olika versioner, t ex röd, svart och krusig pepparmynta. Bladen torkas och används i örtte. Grönmyntan har en mildare smak och är en populär kryddväxt, t ex i den klassiska brittiska myntasåsen (mint sauce) som serveras till lamm. När det gäller grönmynta kan du välja mellan sorter som ädelmynta, korsikansk mynta och krusmynta. Bland de myntor som varken är pepparmyntor eller grönmyntor hittar vi bland annat äppelmynta, citronmynta och basilikamynta.

Mynta kan vara den enda ingrediensen i örtte, men det är också vanligt att man blandar. Mynta är t ex en av ingredienserna i teblandningen Touareg som dricks i många arabländer. För den som tycker om att blanda drinkar är myntan ett utmärkt val för köksträdgården, och den återfinns i flera välkända drinkar såsom Mojito och Mint Julep. Mynta används också för att göra likören Crème de menthe.

Oljan från myntor, särskilt från pepparmyntor, kan användas för att framställa mentol. Mentol används i en lång rad olika produkter, från tandkräm och munvatten till mintpastiller och mintchoklad.

Jord/läge

Full sol är att föredra, men halvskugga brukar också fungera. Nästan alla sorters jord fungerar bra så länge de dränerar väl. Jorden får gärna vara fuktig och näringsrik. Om jorden inte dränerar tillräckligt bra kan rotröta uppstå, vilket syns genom att bladen blir gula och stjälkarna svarta. Om man upptäcker sådana tecken bör plantan omedelbart grävas upp och flyttas. Rensa bort alla vissna delar och plantera om växten i jord som dränerar bättre.

Mynta Skötsel

Myntor sprider sig mycket lätt och kan bli ett problem i trädgården om man inte håller efter dem. Om man har ett vildväxande hörn av trädgården som man inte vill behöva bry sig särskilt mycket om passar det utmärkt att plantera mynta där, eftersom de kommer att sprida sig över hörnet och klara sig bra i kampen mot ogräs.

mynta blomma

Förökning

Frösådd.

Övrigt

Myntans blommor är mycket uppskattade av pollinerande insekter, inklusive många fjärilar. Om du har problem med löss kan blommande myntor hjälpa dig att locka insekter till trädgården som äter både nektar och löss.