Oregano

Innehåll:

Populärnamn: Oregano
Vetenskapligt namn: Origanum vulgare
Familj: Lamiaceae
Typ av växt: Kryddväxt

oregano

Beskrivning

Oregano är en perenn ört där bladen blir 1-4 cm långa. Blommorna är lilafärgade och 3-4 mm långa. Oreganon blommar under sommaren.

Storlek: 20-80 cm hög, 20-50 cm bred
Växtzon: I – V

Oregano användning

Det är framförallt underarten Origanum vulgare hirtum som används som kryddväxt. Den är oumbärlig i grekisk och italiensk matlagning, men används flitigt i många andra länder också. Oregano passar särskilt bra ihop med maträtter som innehåller tomat. Oreganons blad har en aromatisk, varm och något bitter smak. Exakt hur bladet kommer att smaka varierar rejält från planta till planta. Tyvärr är många av de kultivarer som anpassats för livet här i norr inte lika smakrika som de oreganoplantor man kan hålla i södra Europa. Det är dock många faktorer som spelar in när det gäller smaken, t ex jordmån och säsong. Sådana faktorer kan till och med påverka smaken mer än vad val av kultivar gör. Oreganon smakar ofta som allra bäst precis innan den börjar blomma. Torkade oreganoblad kan vara mer smakrika är färska.

Jord/läge

Väldränerad jord. Full sol eller lätt skugga.

Oregano skötsel

Oregano är tålig mot uttorkning. Om du vill att bladen ska smaka riktigt gott måste plantan få minst sex timmars sol per dag. Smaken påverkas också av jorden och en smula kalkhaltig väldränerad jord är allra bäst. Oregano blir också mycket god av att växa i ett stenparti. Om din oregano blir gul och vissnar beror det troligen på att det är för fuktigt kring rötterna.

oregano planta

Förökning

Fröså innan du planterar i kruka eller utomhus.

Övrigt

Det finns många olika varianter av oregano. Origanum vulgare ’Aureum’ brukar kallas för gulbladig kungsmynta på svenska och får gyllengula blad som utvecklar en mild arom. Origanum vulgare ’Compactum’ är en krypande sorts oregano som får mycket små blad. Kallas på svenska för lågväxande kungsmynta. Blir inte högre en 5 cm och får rosa blommor.