Timjan

Populärnamn: Timjan
Vetenskapligt namn: Thymus
Familj: Lamiaceae

Typ av växt: Kryddväxt

Beskrivning: Thymus är ett släkte innehållandes cirka 350 olika arter. Alla är aromatiska perenner som växer som krypande örter eller småbuskar. De buskliknande arterna har en starkare doft än de krypande örterna.

Storlek: 5-50 cm hög, 15-60 cm bred

Växtzon: Alla zoner
 
Användning: Både blad och blommor är ätliga. Varje gång man rör bladen släpper de ifrån sig sin ljuva doft, så plantera gärna timjan där du lätt kommer åt den, t ex i köket och kring uteplatsen. Om man placerar timjan i ett soligt fönster inomhus kan man skörda blad året runt.

Timjan är en oumbärlig ingrediens i många länders kök och använd bland annat flitigt i Frankrike, Spanien, Italien, Libanon och Turkiet. Den används framförallt i kötträtter, stuvningar och soppor, och är särskilt omtyckt tillsammans med lammkött och tomater. Timjan ingår i många välkända kryddblandningar såsom bouquet garni, herbes de Provence och den orientaliska za’atar.

Jord/läge: Full sol och väldränerad jord.

Skötsel: Timjan är lätt att odla och motståndskraftig mot sjukdom. Om den inte får full sol ökar risken för sjukdomar. Jord som inte är tillräckligt väldränerad kan orsaka rotröta. Plantera inte timjan på fuktiga platser, och var observant så du inte råkar övervattna plantan.

Förökning: Sensommaren är bästa tiden på året för att ta stamsticklingar från timjan. Klipp av en gren som har minst fyra blad. Plantera i sandblandad krukjord.

Övrigt: De buskliknande arterna kan användas som häck för att rama in kryddträdgården. I Egypten användes timjan när kroppar balsamerades, och de gamla grekerna använde timjan både för helig rökelse i templen och uppfriskande mer profana bad. Troligen är det romarna vi har att tacka för att timjan spreds över större delar av Europa. Grekerna ansåg att timjan skänkte mod, och denna föreställning spreds också över Europa. Det var t ex vanligt att medeltida krigare fick presenter innehållandes timjan från sina damer.