Isop

Innehåll:

Vetenskapligt namn: Hyssopus officinalis
Familj: Lamiaceae
Typ av växt: Kryddväxt

isop - Hyssopus officinalis

 

Beskrivning

Isop är en vedartad buske. Löven faller av men grenarna övervintrar. Bladen är blanka och mörkt gröna, och det dröjer länge innan de faller av efter sommaren. I naturen har, Hyssopus officinalis, lysande blå blommor som sitter tätt efter grenarna. För din trädgård finns det flera olika varianter av denna art, t ex Hyssopus officinalis ’Roseus’ som har rosa blommor och Hyssopus officinalis ’Alba’ som har vita blommor.

Storlek: Höjd 20-30 cm, bredd 15-25 cm
Växtzon: Alla zoner

Användning

Isop är en mycket aromatisk kryddväxt som används både i köket och av parfymtillverkare. Den ingår också i den franska likören Chartreuse. I matlagningen är det vanligt att man använder torkade blad, men färska är också mycket god. Blommorna passar bra i sallader och är mycket vackra, men tänk på att de har stark smak och inte kan användas i några större mängder. Blanda gärna blommor från flera olika sorters isop.

Inom folkmedicinen har örten använts som medicinalväxt mot bland annat reumatism, och även idag finns det många som dricker örtte gjort på isop för att förbättra matsmältningen eller driva ut vatten ur kroppen. Eftersom Hyssopus officinalis förbättrar matsmältningen är den särskilt populär i rätter som innehåller stora mängder fet fisk eller fett kött. Den som är gravid bör dock undvika isop.

Jord/läge

Ett soligt och lugnt läge är bäst. Väldränerad jord rekommenderas.

Skötsel

Plantera gärna högre växter runt omkring som kan skydda isopen. När isopen väl etablerat sig brukar den bli tämligen motståndskraftig mot uttorkning. Man kan skörda stora mängder blad från sina plantir under sommaren utan att den tar skada, men blomningen påverkas. Isop kan också formklippas och används ibland som avskiljande häck i kryddträdgårdar.

Föröka Isop

Frösådd. Låt blommorna sitta kvar på plantan om du vill spara frön från din egna plantor så att du slipper köpa, och vänta med att skörda fröna tills de understa fröna blivit brunfärgade. Arten kan också förökas genom delning och sticklingar.

Övrigt

Om du vill locka humlor och fjärilar till din trädgård är det bra att plantera isop.
blå isop buske