Förbered ditt växthus för sommaren

Innehåll:

När våren står för dörren är det dags att återse en kär gammal vän som man nog inte hälsat på sedan hösten – växthuset. Om man har gjort ett ordentligt jobb på hösten finns det verkligen inte mycket man behöver göra på våren. Om man däremot inte har gjort någonting på hösten har man ett hästjobb framför sig. Oavsett vilket måste växthuset förberedas innan det kan användas.

Rent och fint

Rent och fint skall det vara, både på in- och utsidan. Rengör väggar och tak om de har blivit smutsiga under vintern. På glas kan man använda vanligt glasputsmedel men på plast är det bäst att skrubba försiktigt med allrengöring och en borste. Glas som har spruckit över vintern byter man ut, en mindre glasskiva kostar inte så mycket och på vanliga växthus skall det vara enkelt att byta rutor som gått sönder. Om man inte byter ut detta är växthuset inte tätt och kommer läcka värme på nätterna. Plantorna kommer med största sannolikhet att klara sig, men inte riktigt lika bra som i ett helt växthus. Städa också upp eventuellt skräp inne i växthuset, det är en plats för plantor att må bra på och inte en skräpbod.

Förbered ditt växthus för sommaren – Luckra upp jorden

Komposten som arbetades in i jorden till hösten har nu daggmaskarna förvandlat till näringsrik jord. Eftersom jorden kanske sjunkit ihop något luckrar man upp den igen så att dräneringen kommer att fungera som den skall. Om man inte tillfört kompost till jorden på hösten har man lite av ett problem. Jorden som ligger inne i växthuset är näringsfattig och kan inte användas för ännu en säsong. Eftersom det är för sent att gödsla jorden ordentligt duger det helt enkelt inte att tillföra kompost eller något annat nu. Man måste istället byta ut jorden helt eller blanda i ny köpt jord, och båda alternativen är rejält arbetskrävande.

Förbered ditt växthus för sommaren – Skugga

Ett väl placerat växthus skall stå i full sol för att växter skall trivas, fullt ljus är vad varje växthusägare borde sträva efter. Problemet är att fullt ljus även betyder full effekt av solstrålar, särskilt när det gäller växthus av glas, vilket bränner sönder växterna. En viss skuggning behövs och då finns det flera metoder man kan använda sig av. Med skuggfärg, som man köper i handeln, kan man måla växthuset randigt och på så sätt undvika långvarigt direkt solljus. Egentligen kan man måla växthuset hur man vill så länge färgen täcker mellan 25-50% av ytan. Man kan också köpa fiberduk att täcka med. Den är lite krångligare att sätta upp på ett bra sätt, men är å andra sidan lättare att få bort än skuggfärg. Växthus av plast har oftast inte det här problemet eftersom den plast som används i många växthus bryter solstrålarna. Det blir alltså fullt ljus inne i växthuset utan att växterna utsätts för fullt solljus. Att ha en växthus i plast är smidigt men kostar samtidigt mer