Rothalsröta

Växter i största allmänhet är ofta känsliga för yttre angrepp, självklart är olika växter mer motståndkraftiga mot olika sorters angrepp utifrån. Ett problem som ibland orsakar att bladen på växterna krymper ihop och faller av är om den blir drabbad av sjukdomen Rothalsröta.

Dels faller bladen av från växten, men du kommer även efter ett tag se att stjälken på blomman kommer att smalna av, till det att den har blivit trådsmal vid jordytan.

Rothalsröta beror på att en svampsjukdom har kommit in i växten och bryter ner växtens inre material inifrån och ut, tills det att växtdelarna blir så sköra att de går av eller förrutnar. Oftat syns inte rothalsrötan utifrån sett. Det är svårt att upptäcka sjukdomen innan det är för sent, men håll utkik efter om växten börjar bli aningen brunaktig i stammen. Misstänker du att växten har drabbats av sjukdomen kan du prova byta ut jorden, eftersom det kan finnas sporer av sjukdomen som växten står i nu. Ett mycket enkelt tips är att du steriliserar jorden, genom att lägga jorden i en burk i micron eller i ugnen. Väljer du att använda ugnen bör du ha en temperatur på ca 130° i några minuter. När du sedan tar ut jorden och låter den kalna kommer jorden därefter att vara steliriserad. För att undvika att rothalsrotan ska uppkomma och sprida sig kan du vara noggrann att jorden inte hålls allt för blöt. Vattna sparsamt och undvik att övervattna jorden. Är du orolig för rothalsröta på din växt kan du plantera plantan i vanlig planteringsjord, men istället för at lägga i bara jord kan du istället plantera i sand närmast stjälken. Det går oftast även lika bra med en grustäckning. Det håller jorden längst upp väldränerande och kan på så sätt hålla röta borta från din planta. Vissa sorters växter är mer beroende av att växa i en fuktig miljö, medan andra föredrar och klarar sig bättre från sjukdomar då den står i en väldränerande jord. Ta reda på vad plantan du har mår bäst av, det kan i efterhand spara tid och sorg.

Ett fel många gör är att tro att Vermiculit passar bra till de flesta växterna. Men eftersom Vermiculit är ett lerhaltigt material håller det kvar fukten och passar därför endast för mer fukt krävande arter. Till växter som trivs i torr jord kan Vermiculit istället göra att syrebrist uppstår för plantan och den dör.

Ett annat problem än rothalsröta som kan uppstå vid en för blöt jord är att du kan få problem med sorgmyggelarverna, eftersom de också trivs extra bra i blöta jordmiljöer.

Du kan behandla rothalsrötan med hjälp av biologisk bekämpning, tala med en plantskola för att använda rätt metod. Är det småväxter kan du klippa bort de skadade delarna och plantera om växten i ny jord.