Rådjur

Alla i Sverige har väl någon gång i sitt liv sett ett rådjur och förundrats över hur vackert och skyggt ett djur kan se ut. Vad man då inte tänker på är vilket gissel detta djur kan vara för trädgårdsägare och bönder. Rådjuret kan bli ett enormt problem för den som har trädgård och det är inte konstigt att de som fått sina trädgårdar förstörda av rådjur år efter år stödjer rådjursjakt. På senare år har problemet tagit ny fart då rådjuret lärt sig att människan inte är så farlig som man först hade kunnat tro.

Rådjur – Stadsrådjur

Eftersom rådjuret mer eller mindre är ett ensamlevande djur har de egna revir som de beskyddar från andra rådjur. Människans spridning och det faktum att antalet rådjur ökar på grund av bristen på rovdjur har lett till att fler och fler rådjur gjort sig bekväma i stadsmiljöer. Ett rådjur kan teoretiskt sett göra ett villaområde till sitt revir och titt som tätt titta in för att äta upp vad som finns i trädgårdarna, något som driver trädgårdsägarna till vansinne. I och med att det inte är tillåtet att skjuta rådjur hur som helst har många rådjur lärt sig att människan är ofarlig och fortsätter ogenerat att mumsa i sig lökar och buskar trots envist schasande från ägarna. Vi får helt enkelt finna oss i att börja dela världen vi lever i med den vilda naturen.

Rådjur – Skadegörelse

Om det är så att man har nya knoppar på någon fin buske som till exempel ros och dessa bara över en natt är borta kan man lita på att ett rådjur varit i farten. Problemet med rådjur i trädgården är framförallt att de äter upp allting, särskilt det som man vill behålla såsom nya knoppar och planterade lökar. Ett rådjur kan rent av gräva upp blomlökar för att sedan mumsa i sig dem utan bekymmer. På bara en natt kan ett rådjur förstöra ett helt års arbete så man kan förstå att många vill få bort dem från sina ägor så snart som möjligt. Tyvärr är detta lättare sagt än gjort.

Rådjur – Motmedel

Hänga CD-skivor från trädgrenarna, sprida ut människohår och tillverka rådjursbakar av frigolit. Ja, det finns många sätt att försöka hålla rådjuren på avstånd men sanningen är den att inget utav detta är särskilt effektivt. Hungriga rådjur kommer att våga sig in i trädgården och när de upptäcker att det inte är farligt minns de detta till nästa gång, och nästa gång efter det. Det finns många som hävdar att ett stängsel runt trädgården skulle sätta stopp för rådjuren men ärligt talat är det enda som händer är att du kommer att ha en massa stängsel att laga efter att rådjuren haft sönder det. Egentligen finns det bara två riktigt effektiva sätt att hindra rådjuren från att äta upp trädgården. Det första är att breda ut kycklingnät över de växter man tycker särskilt mycket om, särskilt under den period då de knoppar. Den gröna varianten rekommenderas då den smälter in bättre i trädgården. Det andra sättet att skrämma bort rådjuren är att lura deras instinkter. Blodmjöl blandat med lite ammoniak och vatten blir till en otäck gröt som man sedan kan hälla ut i trädgården, doppa pinnar i och sätta upp eller helt enkelt hälla i behållare och hänga i trädgrenarna. Denna otäcka sörja luktar döda djur och får rådjuret att tro att det finns rovdjur i närheten och flyr. Detta är inget som rådjuret kommer lära sig är ofarligt för det sitter så djupt rotat i rådjurets överlevnadsinstinkter att de helt enkelt måste fly. Ett väldigt fiffigt men ändå naturligt sätt att hålla rådjur på avstånd.