Dålig Luftfuktighet

Många växter är beroende av att växa på ett ställe med hög luftfuktighet för att må bra. Framför allt gäller det växter som ursprungligen kommer från de lite mer tropiska delarna av jorden, där de i sin naturliga miljö är vana att växa på platser med en hög luftfuktighet. I dess hemmiljöer är detta inga problem eftersom växterna då får fuktigheten direkt och oavkortat från den naturliga miljön. Problemet uppkommer då växten flyttas från dessa platser och istället blir placerade på ställen utan den höga luftfuktigheten som växten är van och trivs att växa i. Problemet ökar ännu mer då blommor allt mer ofta odlas inomhus, där de vanliga uppvärmningsmetoderna gör att luften blir allt för torr för växterna att leva i. Även växter som är vana vid det lite hårdare klimatet i Sverige kan må dåligt av att bli placerade på en plats med dålig luftfuktighet. Du kan märka på växten att det är dålig luftfuktighet genom att bladen blir ovanligt torra och det inte känns som om det spelar någon roll hur mycket du vattnar. Bladen kan även ibland tappa färgen något.

Det finns dock några sätt man kan ta hjälp av för att öka fuktigheten i rummet. Dels kan du odla flera växter i rummet samtidigt. Varje växt avdunstar vätska och tillsammans kan de på så sätt höja fuktigheten i rummet. Duscha även växten eller växterna då och då med en vattenspruta. Var dock noga med att använda mjukt vatten, eftersom hårt vatten kan ge upphov till gula fläckar på bladen. Du kan använda dusch metoden på i stort sätt alla växtsorter, men undvik helst att duscha växter med ludna blad. Anledningen till detta är att på de växterna med ludna blad stannar vattnet kvar längre på bladen, vattnet i sin tur reflekterar starkt ljus vilket kan ge bladen brännskador. Växter med blommor bör du även se till att duscha försiktigt så att inte blommorna lossnar från växten. Att ställe an vattenbunke på fönsterkarmen kan också hjälpa till att höja luftfuktigheter. Byt vatten i bunkern regelbundet.

Det är inte bara växter som kan drabbas negativt utav en dålig luftfuktighet. Hus med en dålig luftfuktighet och dålig ventilation lockar gärna fram huskvalster, som i stor mängd kan vara förödande för folk som bor i huset. Luftfuktighet inomhus kan även ökas med hjälp av gardiner. Stäng för gardinerna för fönstren då och då, så kan luftfuktigheten öka något.