Palettblad – ett färgsprakande val med många möjligheter

Innehåll:

palettblad

Palettblad är en krukväxt som ofta används för att addera färg till inredningen, eftersom den finns tillgänglig i många olika iögonfallande kombinationer och mönster av mörkgrönt, ljusgrönt, limegrönt, gredelint, koppar, vinrött, brunrött, med mera. Även i trädgården och på uteplatsen är palettblad ett härligt val, både som solitär och i samplanteringar. Att kombinera många olika sorters palettblad i samma plantering kan vara mycket effektfullt, eftersom man kan få in väldigt många olika färger och mönster, men samtidigt få till ett slags lugn för ögat som kommer sig av att det rör sig om i grund och botten samma växt, bara i lite olika utföranden.

Palettbladet (Plectranthus scutellarioides) är en flerårig ört i naturen, men i Sverige är den populär som sommarblomma som sätts på våren och får vissna och dö på hösten. Som krukväxt inomhus kan man hålla liv i den längre, men det kan krävas en hel del pyssel för att få den att se bra ut när den åldras. Många väljer istället att ta skott och börja om på ny kula, för att deras palettblad alltid ska se unga och fräscha ut med minimal arbetsinsats.

Växtsätt

Palettbladet är en snabbväxande ört som kvickt kan bli stor och frodig. Vissa sorter har ett upprätt växtsätt, medan andra är mer hängande och trivs i en ampel.

Blommor?

Palettbladet producerar blommor, men de är väldigt oansenliga i jämförelse med de iögonfallande bladen. Blommorna är små, blålilla till färgen och sitter i ax. Blomningen sker i vanligen under perioden juni – oktober.

Om du inte tycker om blommorna kan du klippa bort dem så snart knopparna visar sig. Då kan plantan fokusera på att skapa ett tätare bladverkt istället för att låta energin gå till blommor och fröbildning.

Om du låter blomman bilda frö kan du plantera fröna och kanske få en helt ny sorts palettblad som inte alls ser ut som moderplantan, beroende på vilket genetiskt material som hamnat i fröna. (Vill man ha palettblad som ser ut exakt som moderplantan tar man sticklingar istället. Sätt stjälken i vatten och låt den bilda rötter innan du planterar den i jord.)

Hur tar jag bäst hand om mitt palettblad?

  • Palettblad gillar ljus, men gassande fönster bör undvikas, särskilt i söderläge
  • Jorden ska vara porös och dränera väl
  • Vattna så pass ofta som krävs för att jorden inte ska torka ut helt mellan vattningarna
  • Under växtsäsongen tar plantan gärna emot gödning vid varje vattning. Svag gödning vid varje vattning är bättre än stark gödning någon gång ibland.
  • När det inte är växtsäsong (under vinterhalvåret) ska man vara mycket sparsam med gödningen.

Läs mer om hur du sköter palettblad.

palettblad coleus

Bakgrund

Palettbladet är en tropisk ört som växer vilt i ett stort område som omfattar både Sydostasien, Oceanien och Hawaiiöarna. Redan på 1800-talet började den oldas i Europa, och den har varit en populär krukväxt i Sverige ända sedan dess. Eftersom den påminner om brännässlan har den i Sverige sålts som Rumsnässla, Praktnässla och Nässelblomma. Värt att veta är att palettblad inte bräns som en nässla.

En anledning till att palettbladet blev så populärt när det kom till Sverige är att man som vanlig hobbyodlare enkelt kan ta sticklingar av växten och dela med sig av, och det är inte heller så svårt att korsa olika varianter för att få fram nya intressanta kombinationer via frön. Palettbladen spred sig därmed mellan stugorna på informella vägar och man behövde inte nödvändigtvis köpa från någon blomsterhandel för att få fatt i några intressanta exemplar.