Ha alltid alun hemma

ros med sekatörVi här på trädgårdsväxter.com rekommenderar alla våra läsare att alltid ha alun hemma som en del av deras förstahjälpen förråd. De flesta av oss har plåster och bandage hemma ifall vi skär oss eller på annat sätt skador oss medan vi jobbar i trädgården. Något som kan vara mycket lätt att göra när man jobbar med sekatörer., sågar och knivar. Det är också mycket lätt att sticka sig på en rosentagg eller en gren som sticker ut.

Det är med detta i åtanke synd att så få svenskar har alun hemma. Alun (kaliumaluminiumsulfat) är en kemikalie som har blodstillande verkan. Alun på ett sår gör under för att få såret att sluta blöda. Detta är särskilt sant vid små blödande sticksår från taggar och små skärsår men kan även göra under på större sår.

Om man har alun på ett litet sår så slutar det ofta blöda på några minuter och man behöver därför inte ta på sig något plåster alls. Det kan dock fortfarande vara bra att ta sätta på ett plåster för att hindra att smuts kommer in i såret.

Alun stoppar också snabbt blödningen i lite större sår och gör att man snabbt kan vara ute i trädgården igen.

Alun är dock ingen magisk lösning och vid djupare sår kan det krävas att man syr såret. Det är därför viktigt att man uppsöker en läkare om man får ett allvarliga sår.

Köpa Alun

Du kan köpa alun på Apoteket och hos andra privata apoteksföretag. Du kan också köpa alun online. Alun finns både som pulver och som stift. Jag rekommenderar att du har båda typerna hemma. Alunstift är enligt mig bättre för mindre sår medan pulver funkar bättre på lite större och djupare sår.

Innan du köper

Innan du köper alun kan det vara en bra ide att ta en titt i ditt och din partners badrumsskåp. Ni kanske redan har alun. Många rakstift är alunstift. Detta eftersom alun är perfekt för att stoppa blödning från små sår som kan uppstå vid rakning.