Azalea

Populärnamn: Azalea
Vetenskapligt namn: rhododendron
Familj: Ericaceae

azalea

Typ av växt:  Buske

Beskrivning: Azalean är en mycket vacker blomma som finns i en mängd olika färger. Bildar täta buskar. Buskarna blir ofta lika höga som det är breda.

Storlek: Bredd upp till 2m, längd 2

Växtzon:  1-3 (4)

Blomsäsong: Olika arter blommar vid lite olika tidpunkter men de blommar normalt på försommaren.

Jord/läge: Azaleor trivs bäst i full sol eller halvskugga. De kan ibland trivas bra i skugga men växer då långsammare och blommar mindre riktligt. Bör inte planteras i gassande sol. De föredrar väldränerad jord som kan hållas fuktig. Detta gör den mindre lämplig för lerjordar men bör heller inte planteras i jordar som håller alltför mycket vatten. Föredrar sura jordar och skall aldrig planteras i kalkrik jord.

Plantering: Börjar med att gräva en grop. Exakt hur stor grop beror på om din jord är väl lämpad för azaleor. Om din tomt har kalkrik jord bör du gräva ett större hål i vilket du ersätter jorden med sur mer Azalea vänlig jord. Hålet bör I vilket fall vara minst 60 cm bredd och 50 cm djup. Ersätt den gamla jorden med ny Azalea / rhododendron jord. Placeras azalean i hålet så att övre kanten av jordklumpen kommer parallellt med mark nivån. Vattna. Fyll på jord runt azaleans jordklump och platta försiktigt till. Vattna väl.

vit azalea

Skötsel: Azaleor bör helst skyddas under vinter. Packa in dom på hösten efter bladen har fallit av.  Använd löv och halm som isolering och ett vattengenomsläppligt material såsom filt som yttre skydd. Skyddet bör tas bort när det börjar bli varmt på våren. Om du inte vill packa in dina azaleor bör du täcka jorden runt dem väl med löv på hösten. Azaleor kan med fördel ges Azalea näring på våren.

Beskäring: Azaleor beskärs bäst tidigt på våren eller sent på hösten men kan om nödvändigt beskäras vid andra tidpunkter.

Övrigt: Många arter doftar. Azalean kan förökas genom avläggare. Ta bort bladen från en del av en gren och fäst den mot marken med hjälp av t.ex. en tältpinne. Täck med ett lager lättgenomsläpplig jord. Efter en tid kommer rötter att utvecklas och avläggaren kan lossas från moderplantan. Se till att vattna avläggaren regelbundet medan rötterna utvecklas.