Pärlbuske

Populärnamn: Pärlbuske
Vetenskapligt namn: Exochorda
Familj: Rosaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Flera olika arter i släktet Exochorda går i Sverige under namnet pärlbuske. Gemensamt för dem är att de har elegant hängande grenar och får stora klasar av vita blommor. Pärlbusken blir både hög och bred och brukar därför odlas i fristående buskage, ibland i kombination med andra växter. Om man vill ha en upprätt art kan man välja Exochorda korolkowii som kan upp till fyra meter hög. För den som har sin trädgård i zon IV är Exochorda giraldii ett bättre val eftersom den är mer härdig. Den blir dock inte alls lika hög utan har överhängande grenar.

Storlek: 1-4 meter hög, 1-3 meter bred

Växtzon: I – III. Varierar mellan sorterna.

Blomsäsong: Pärlbusken blommar under försommaren.

Jord/läge: Pärlbusken behöver näringsrik jord som både är fuktig och dränerar väl samtidigt. Om man blandar ut vanligt trädgårdsjord med kompost och sedan gödslar varje år brukar pärlbusken trivas bra. Grund och kalkrik jord är inte bra, särskilt inte för Exochorda racemosa. Full sol rekommenderas eftersom det leder till bäst tillväxt och blomning, men lätt skugga fungerar också.

Plantering: Om jordklumpen är helt fylld av rötter bör man skära fyra stycken 1 cm djupa snitt för att öppna upp. Bryt även sönder jordklumpen lite i bottnen. Gräv en 40 cm djup grop och blanda ut jorden med kompost och gödsel. Häll tillbaka en del av jorden och sätt ned rotklumpen. Vattna rejält och fyll sedan på med den uppblandade jorden. Platta till så att växten står stadigt. Vattna ytterligare en gång.

Skötsel: Medan pärlbusken växer och blommar behöver den vattnas minst en gång i veckan såvida det inte regnar ordentligt. Använd gärna ett långtidsverkande gödningsmedel. Under sommaren kan man om man vill klippa bort vissna blomställningar efter hand. På vintern kan snö, särskilt blötsnö, orsaka missformade grenar och man bör därför skaka rent busken efter snöfall.

Övrigt: Pärlbusken är ett utmärkt val för den som snabbt vill skymma en soptunna, kompost eller liknande.