Paradisbuske

Populärnamn: Paradisbuske
Vetenskapligt namn: Kolkwitzia amabilis
Familj: Caprifoliaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Paradisbusken har grå grenar och små gröna blad. Växten påminner på sätt och vis om en fontän som sprutar ur sig vackra blomsterklasar eftersom alla grenar kommer från växtens bas och reser sig rakt upp innan de elegant böjer sig ned igen. Varje gren slutar i stora blomsterklasar. Blommorna är klockformade och börjar som rosa knoppar för att sedan slå ut i vitt. Om du vill har starkare rosa färg kan du välja sorten ’Pink Cloud’. I övrigt är det mest den ursprungliga arten som går att köpa i Sverige.

Storlek: 1,5-3 meter hög, 1,5-2,5 meter bred

Växtzon: I – IV

Blomsäsong: juni och juli

Jord/läge: Paradisbusken behöver näringsrik jord som dränerar väl. Om din trädgård har lerjord, förbättra den med både kompost och plantjord. Full sol och en varm, skyddad växtplats rekommenderas. Eftersom paradisbusken kommer från västra Kina är den van vid kyla.

Plantering: Om paradisbuskens rotklump är genomvuxen bör man bryta isär den något för att öppna upp den. Gräv ett halvmeter djupt hål och förbättra jorden med hjälp av kompost. Häll tillbaka en del av jordblandningen. Placera rotklumpen som att den hamnar lika djupt som den stod i krukan. Vattna rejält och fyll på med jord.

Skötsel: Paradisbusken behöver inte mycket skötsel för att trivas och bli fin. För rikare blomning kan man gödsla lite. En nyplanterad buske behöver vattnas en gång i veckan. När man beskär ska man bara ta bort döda och skadade grenar. Ibland kan det vara svårt att avgöra eftersom även friska grenar är torra och grå.

Övrigt: Paradisbusken gör inte mycket väsen av sig när blomningen väl är över och det är därför vanligt att plantera den ihop med växter som blommar under den senare delen av sommaren eller får vackra bär och höstfärger.

Den andra delen av namnet Kolkwitzia amabilis betyder ”älsklig/omtyckt”.