Hyperikum (Johannesört)

Innehåll:

Populärnamn: Hyperikum, Johannesört
Vetenskapligt namn: Hypericum spp.
Familj: Clusiaceae
Typ av växt: Buske
Hyperikum johannesört

Beskrivning

Det finns flera olika sorters hyperikum att välja mellan, men alla blommar med lysande gula blommor. Om man vill ha en hyperikum med mycket stora blommor kan man t ex välja Hypericum ’Hidcote’ som blir en meterhög rund buske med mörkgula blommor. Om man föredrar en liten halvbuske kan man istället välja Hypericum calycinum, prakthyperikum, eftersom den sällan blir högre än 30 cm. Den är en bra marktäckare som sprider sig snabbt. En av de mest välkända medlemmarna i släktet Hypericum är Hypericum perforatum som på svenska heter äkta johannesört. Den blir ungefär en halvmeter hög och får små gula blommor. Äkta johannesört växer vild i Sverige i zon I – IV.

Storlek: 30-150 cm hög, 50-150 cm bred
Växtzon: I – II (III)

Blomsäsong

juli – oktober

Hyperikum

Jord/läge

Näringsrik och väldränerad jord rekommenderas. Johannesört och andra Hyperikum kan hantera kortare torka, men långdragna torrperioder är inte bra för den. Full sol rekommenderas om man vill ha riktigt riklig blomning, men växten klarar sig även i lätt skugga.

Plantering

Johannesört och andra hyperikum kan planteras på våren så snart risken för frost är över. Gräv en grop som är tre gånger så bred som rotklumpen. Blanda ut den uppgrävda jorden med kompost. Placera klumpen i gropen så att den översta delen hamnar ni nivå med jordytan. Fyll på med den kompostblandade jorden och platta till jorden. Försäkra dig om att din Johannesört står stadigt. Vattna ordentligt och skydda växtplatsen med något täckande material, t ex täckbark, eftersom det hjälper jorden att hålla kvar fukten.
Hyperikum kan förökas genom rotade stamsticklingar. Var försiktig när du gräver upp de små rotade stambitarna så att du inte skadar moderväxten. Rotade stambitar ska planteras på sin nya växtplats direkt.

Hyperikum - Johannesört bär

Johannesört Skötsel

På våren skär man bort delar av växten som skadads eller dött under vintern. Under längre perioder av torka är det viktigt att då och då vattna din hyperikum ordentligt så att vattnet når ned till de nedersta rötterna.

Övrigt

En hyperikum som blivit brun kan föryngras och bli fin igen om man klipper ned den till cirka 15 cm höjd under våren.

Johannesört används ofta som ett örtte.  Detta då Johannesört te tros ha egenskaper som hjälper mot nedstämdhet, ångets och stress.  Johannesört har en rad biverkingar och kan minska effekten av p-piller och en rad andra mediciner.