Berberis

Populärnamn: Berberis
Vetenskapligt namn: Berberis
Familj: Berberidaceae

Typ av växt: Buske

Beskrivning: Det finns många olika berberisarter att välja mellan men det är huvudsakligen tre olika som odlas i Sverige: Berberis thunbergii, Berberis julianae och Berberis candidula. Berberis thunbergii kallas på svenska för häckberberis och får ljusgröna blad som på hösten skiftar till livliga nyanser av gult, brandgult och rött. Blommorna är små och gula. Berberis julianae är en långbladig berberis som behåller sina decimeterlånga gröna blad året runt. Berberis candidula får gröna långsmala blad där undersidan är silvervit och kallas därför silverberberis.

Storlek: 100-200 cm hög, 50-100 cm bred

Växtzon: I – V. Varierar mellan arterna.

Blomsäsong: Berberis blommar på våren.

Jord/läge: Berberis är en tålig växt som kan växa till och med i tung lerjord, men vattensjuk jord fungerar inte. Väldränerad jord är bäst. En lövfällande berberis trivs både i full sol och halvskugga, medan vintergröna buskar bara vill ha halvskugga.

Plantering: Gräv en halvmeter vid grop och blanda ut jorden med kompost. Häll tillbaka en del av jordblandningen i gropen och sätt ned plantan. Berberisplantan ska sättas lika djupt som den satt i krukan. Fyll gropen med vatten och vänta på att det rinner undan. Använd resten av jordblandningen för att fylla igen gropen och tryck till så plantan står stabilt. Vattna en gång till.

Skötsel: Om man odlar berberis som häck behöver man beskära regelbundet. Under senvintern är det lämpligt att gallra bort gamla, riktigt grova grenar från buskens centrum samt korta in och forma häcken. Även en friväxande berberis kan må bra av att beskäras så att gamla grenar inte kväver nya skott. Nyplanterade berberis bör vattnas regelbundet under sommaren, men väletablerade berberisbuskar är torktåliga. Tänk dock på att berberis som klipps enklare drabbas av mjöldagg.

Övrigt: Berberis är taggig och tät och planteras ofta där man vill förhindra passage. Man kan t ex plantera en berberishäck kring tomten så att barn inte lockas att springa ut i trafiken.